”Vår tystnad kommer inte att skydda oss”

2014-12-12 | Deltagarna padlock

OPINION

”Som feminister kan vi inte samexistera med fascismen, eftersom den vill beröva oss och många andra vår existens. Som akademiker, konstnärer och aktivister kan vi inte hålla tyst, utan vi har ett ansvar att använda våra resurser i det pågående samtalet om vilken värld vi vill leva i.” Det skriver svenskbaserade deltagare i ”Excitable Writing. Trans_forming academia_art_actvism” vid Linköpings universitet i helgen.

Vi befinner oss i en omskakande tid där många människors säkerhet är i fara. I början av december fick vi uppleva hur hela landet hukade under fascismen, då Sverigedemokraterna ostörda fick framföra sina rasistiska budskap och utöva makten att fälla en demokratiskt vald regering.

Som Sverigebaserade deltagare i den internationella konferensen Excitable Writing vid Linköpings Universitet har vi tillbringat dagar med att samtala om hur vi som feministiska akademiker, aktivister och konstnärer kan använda skrivandet som ett verktyg för att göra världen till en mer inkluderande plats. Vi vet att forskare som synliggör rasismen hos SD:s väljarkår idag utsätts för dödshot. Aktivister och konstnärer som på olika sätt höjer sina röster riskerar även de att utsättas.

Nu talar vi, utifrån en historisk och materiell nödvändighet. Som feminister kan vi inte samexistera med fascismen, eftersom den vill beröva oss och många andra vår existens. Som akademiker, konstnärer och aktivister kan vi inte hålla tyst, utan vi har ett ansvar att använda våra resurser i det pågående samtalet om vilken värld vi vill leva i. Det är historiskt akut att försvara en värld där många olika existenser ryms.

I dagspressen kan vi läsa om forskare som analyserar det politiska läget och placerar in SD i en historisk kontext. Det är viktigt. Men det räcker inte. Det behövs mobilisering mot fascismen. Det behövs ställningstaganden, ifrågasättanden och ett aktivt arbete för demokrati. Utifrån våra olika positioner, erfarenheter och privilegier bör akademiker, aktivister och konstnärer göra demokrati tillsammans med andra i den extra valrörelsen. Vår tystnad kommer inte att skydda oss.

Sverigebaserade deltagare i ”Excitable Writing. Trans_forming academia_art_actvism”

Linköping 10 december 2014

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: