Zayera Khan konstaterar, efter att ha visat sina dokumentärfilmer flera gånger, att blodet är laddat.

Mysteriet med mensen

2014-12-12 | Hanna Elmberg padlock

KULTUR

I dag visas Zayera Khans dokumentärfilmer Vi som blöder och Menstruation o/könad på Femtopia i Stockholm. I dokumentärfilmerna vill hon förstå vad menstruation är och bland annat veta hur människor som blöder påverkas av det. Första filmen bygger på en frågeställning och den andra handlar om tre personers erfarenhet kring mens. Feministiskt perspektiv ställde fyra frågor till Zayera Khan.

FAKTA

Zayera Khan är bland annat mensaktivist och dokumentärfilmare.

Hennes dokumentärfilmer Vi som blöder och Menstruation o/könad visas på Femtopia i Stockholm ikväll, 12 december, klockan 18.30.


RELATERADE ARTIKLAR:

2014-11-14 Sandra Dahlén: Det flödar

2014-09-12 Mens serietecknat

2014-09-02 Menstruation är politik

2014-03-21 Mensblod på tapeten

Filmen har visats tidigare i år. Vad har du fått för några reaktioner?

– Det har varit positiva reaktioner. Efter varje filmvisning har jag samtal med publiken och vill att tittarna ska förstå kontexten till mina frågeställningar i filmerna. Det är minst lika viktigt som filmen och många känslor har väckts och dessa reaktionerna har varit olika, till exempel en tanke om relationen till ens egna mens, säger Zayera Khan.

– En del tycker att det visas för mycket blod. Då undrar jag varför personerna inte klarar av att se blod? För mig handlar det om frigörelse och därför vill jag visa blodet.

Filmen är subjektiv, mensen tilltalas som du och därefter väcks även frågor om hur det är i samhället och hur det här subjektiva påverkas av samhällets normer och hur andra uppfattar diskussionen. Zayera Khan pratar om mensens påverkan från barn till vuxen ålder.


Varför är mens tabu?

– Det går säkerligen att skriva flera avhandlingar om tabun. För min del handlar det om att mensen är ett mysterium. Mens är en hemlighet, speciellt för männen som inte förstår och kvinnor vågar inte ens ta reda på vad det egentligen är. Och det en inte förstår är jättesvårt att hantera. Dessutom har blod ett starkt symboliskt värde. Det finns också flera citat i stil med ”En kvinna som blöder, henne kan jag inte lita på”. Då undrar jag vad som menas med det?


Hur ser du på det faktum att kvinnans kropp är så sexualiserad samtidigt som mensen är tabubelagd?

– Det handlar om att blodet är laddat. Det finns även många negativa associationer med blodet, som till exempel smitta eller blodoffer. Det är nog väldigt få som skulle komma på tanken att sexualisera blod. Sexualiseringen handlar om att kvinnan blir ett objekt med begär och någonting för att tillfredsställa subjektet. Innan jag började med dokumentärfilmerna undrade jag vilka som har sex när en mensar och varför det förknippas mycket med tabu.


Varför ska en se filmen?

– Genom att se filmen förstår en mina frågeställningar och det politiska. Jag gjorde filmerna från början av personliga skäl när jag fick besvär med mens och märkte då att det finns en tydlig lucka i både kunskap och diskussionen om mens. Samtalet saknades. Filmerna har varit svåra att distribuera och jag tror att filmen har blivit nobbad för att många tror att allmänheten inte är redo eller att ingen vill ta i den här frågeställningen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: