Zayera Khan önskar att menstruation ska accepteras som en naturlig del av kroppen.

Menstruation är politik

2014-09-02 | Zayera Khan padlock 1

OPINION

"Menstruation är en kostnadsfråga och miljöfråga. Menstruation är en hälsofråga. Menstruation är politik – som väldigt få politiker har vågat beröra." Det skriver Zayera Khan, riksdagskandidat för Miljöpartiet och dokumentärfilmare, aktuell med Vi som blöder och Transmännens menstruation som visas på Bio Rio i Stockholm ikväll.

Zayera Khan är riksdagskandidat för Miljöpartiet Stockholm stad

Dokumentärfilmsvisning på Bio Rio, Stockholm, 23 oktober.

Jag har gjort en dokumentärfilm om menstruation, i och med detta har jag funderat en hel del på menstruation som en företeelse. I samband med filmprojektet kom insikten hur politisk menstruation är.

Min research började för cirka ett år sedan, först genom att prata med vänner och bekanta, men det räckte inte så jag gjorde en enkätundersökning på temat. 180 kvinnor och transpersoner deltog i enkäten och detta blev underlaget för frågor jag ställde i mina dokumentärfilmer Vi som blöder och Transmännens menstruation. Dokumentärfilmerna behandlar en del teman, men inte alla frågeställningar som dök upp under filmprojektet. Frågan är komplex för att det handlar om våra kroppar, om biologi, om kroppsnormer, samhällets syn på blodet (rent/orent) och, i slutändan, om kroppsfunktioner som ändras, förändras med varje generation kvinnokroppar.

Vad är menstruation?

Varför blöder vi?

Dessa är grundläggande frågor som många människor inte kan besvara på ett enkelt sätt. Oftast blir svaret ett tveksamt och försiktigt "jo det rinner blod ur kroppen några dagar under månaden...". Att ungdomar och vuxna inte har en aning om vad som sker med kroppen en gång i månaden, är inte det konstigt?!

Varför ges inte ett tvärsäkert svar som "ägglossningen i livmodern innebär att slemhinnor utvecklas och dessa frigörs, lämnar livmodern när ägget inte befruktas. Mensblödning är slemhinnor som kroppen inte behöver".

Menstruation är politik, för utan kvinnokroppar och mensen skulle inte mänskligheten finnas till. Varför stöds inte menstruationen av samhället och behandlas som det heligaste som finns? Varför är den fortfarande tabubelagd, fylld med skam och skuld? Varför lider fortfarande många kvinnokroppar av odiagnostiserade, feldiagnostiserade menstruation- och livmodersrelaterade besvär och sjukdomar? Varför måste en kvinnokropp betala cirka 80 000 kr under sitt livstid på mensprodukter (mensskydd, bindor och tamponger) även för produkter som orsakar besvär?

Menstruation är en kostnadsfråga och miljöfråga.

Menstruation är en hälsofråga.

Menstruation är politik – som väldigt få politiker har vågat beröra.

Som politiker vill jag verka för att mensprodukter ska vara miljövänliga och subventionerade eller gratis för alla.

Som politiker vill jag att skolan ska lära ut och ha dedikerad undervisning som berör kroppens funktioner och tar upp menstruation som ett viktigt tema utan tabuer, skuld eller skambeläggande.

Som politiker vill jag att vården har dedikerade resurser för kvinnokroppar och mottagningar för menstruationsrelaterade besvär och åkommor.

Märkligt är att äldre kvinnor, farmödrar, mormödrar, mödrar, fastrar, mostrar inte berättar eller delar med sig av sina erfarenheter för sina barn, barnbarn om menstruationen. Hur var det för dem? Därmed vågar inte unga flickor och kvinnokroppar heller fråga eller förstå vad som händer med deras kroppar.

Skolan har fått en uppgift om att informera flickor om menstruation, men gör det för sent eller på ett sätt som upplevs traumatiskt och skamfyllt. Pojkarna skrattar, mobbar och anser det vara äckligt. Mobbningen leder till att unga kvinnor växer upp och blir besatta av renligheten, att bli av med mensblodet och det äckliga.

Ännu märkligare är faktumet att männen, de som inte blöder, inte invigs i "hemligheten" gällande menstruationsblodet. Att det innebär och har en stor påverkan på alla kvinnokroppar någon gång under en kvinnokropps liv. De som inte blöder får inte veta, kanske inte ens frågar och lämnas av olika anledningar utanför.

Jag önskar att familjer spenderar tid med sina barn för att prata om menstruation i en tidig ålder och delar med sig av sina erfarenheter, utan att dessa upplevs som avskräckande eller traumatiserande. Jag önskar att menstruation accepteras som en naturlig del av kroppen, som en essentiell kroppsfunktion. Jag hoppas att mina dokumentärfilmer hjälper att ta ett steg närmare till att belysa och synliggöra menstruation. Menstruation är livet.Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140903 - marie milling

intressant! jag hade kurser om det här på 90-talet, men blev då häcklad för att vara livmodersfeminist. idag finns en större förståelse för att tala om kropp och kroppsfunktioner som både biologi, upplevelse och konstruktion som samtidiga, inte varandra uteslutande

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: