Sissela Nordling Blanco, talesperson, Fi.

”Vi visar att det händer saker när feministerna tar plats”

2014-12-08 | Sissela Nordling Blanco padlock 1

OPINION

”Vi tar i dag stora steg mot att skapa ett Stockholm där alla ska kunna färdas väl genom hela livet. Från satsningar på genuspedagogik i förskolan till fler händer i äldreomsorgen. Oavsett vart i staden du bor och oavsett vad du har för kön, sexualitet, könsuttryck, etnicitet eller funktionalitet så ska du ha lika möjligheter till ett bra liv.” Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Feministiskt initiativ (Fi) inför omröstningen om budgeten för Stockholms stad

Sissela Nordling Blanco är talesperson för Feministiskt initiativ, gruppledare för partiet i Stockholms stadsfullmäktige, samt ordförande i stadens råd för de mänskliga rättigheterna.


RELATERADE ARTIKLAR:

2014-11-14 Mer jämställdhet, mindre våld mål för huvudstadens budget

2014-10-20 Stockholms stads nya majoritet stöds av människorättsråd

2014-09-26 Med tydligt stöd från tjejerna i förorten


*CEMR-deklarationenden är den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå, som Sveriges kommuner och landsting (SKL) har skrivit på och även rekommenderar enskilda kommuner, landsting och regioner att underteckna.

Vi har haft en tuff vecka bakom oss. Oförmåga att förhandla och mötas trots våra olikheter har lett till att ett fascistiskt parti fällt en socialdemokratisk regering. Det är mot den bakgrunden som jag är stolt över att Fi sitter i kommuner runtom i Sverige och förhandlar fram feministiska och antirasistiska budgetar som nu röstas igenom.

Överallt där vi har mandat har vi satt oss ner, tittat på valresultaten och hittat konstruktiva lösningar för att få igenom vår politik. Vi styr i majoriteter och i minoriteter, i rödgrönrosa samarbeten och i blocköverskridande samarbeten. Här i Stockholm har vi fått ett tydligt mandat av väljarna – Stockholm vill se en rödgrönrosa politik. Och i dag är jag stolt över att vi kan presentera en budget där feminism, antirasism, hållbarhet och demokrati står i centrum i budgetpost efter budgetpost. 

 

Vi tar i dag stora steg mot att skapa ett Stockholm där alla ska kunna färdas väl genom hela livet. Från satsningar på genuspedagogik i förskolan till fler händer i äldreomsorgen. Oavsett vart i staden du bor och oavsett vad du har för kön, sexualitet, könsuttryck, etnicitet eller funktionalitet så ska du ha lika möjligheter till ett bra liv. 

Därför jobbar vi strategiskt för att alltid se till mänskliga rättigheter och antidiskrimineringsperspektiv i alla politiska områden. Vi inrättar ett Råd för mänskliga rättigheter som ska leda detta arbete. Det kommer vara en resurs för våra politiker men också ett forum för dialog med det civila samhället för att få fler röster i staden att höras. 

 

Med de nationella jämställdhetsmålen och CEMR*-deklarationen har vi tydliga mål och verktyg för jämställdhet. Där står det att mäns våld mot kvinnor ska upphöra och att makt, resurser, tid och inflytande ska delas rättvist. Det är något många säger sig stå bakom, men där alldeles för lite har gjorts. Denna budget går från ord till handling för jämställdhet och mänskliga rättigheter.

 

Vi satsar stort på välfärden för att vi vet att det är den som håller samman vår stad. De som alldeles för länge subventionerat vår välfärd – med stress och slitna ryggar som följd – ska få trygga arbetsvillkor och höjda löner. Det är inte bara viktigt för de som jobbar i välfärden, utan också för alla gamla och sjuka som är beroende av en bra service – och för alla kvinnor som annars rycker in med obetalt arbete när välfärden inte räcker till. 

Vi vill se en levande stad där alla har samma möjligheter, oavsett var en bor. När vi bygger bostäder ska vi göra det för att motverka segregation och när vi planerar våra stadsdelar ska vi se till att grundläggande service finns på kort avstånd. 

Till en levande stad hör också närhet till en meningsfull fritid för unga, med ungdomsverksamheter, idrott och kultur. Vi vill se en kultur av och för alla.  Vi vill att fler ska kunna ta del av och se sig själv speglas i kultur och vi vill att fler ska kunna utöva kultur. Därför satsar vi på kulturskolan och gratis inträde på stadens museer, och därför avskaffar vi främjandeförbudet och nolltoleransen mot graffiti. 

 

Barn och unga ska alltid kunna utvecklas och känna sig trygga. Något behöver göras akut åt de höga ohälsotalen och åt självmordstankarna som är så vanliga bland många unga tjejer och hbtq-personer. Därför ska vi stärka skolhälsan, ungdomsmottagningarna och höja kompetensen om unga tjejer och hbtq-personers livsvillkor. Skolor och förskolor ska arbeta med normkritik, genus- och antirasistiska perspektiv. Vår budget står upp för alla unga i staden. 

 

I Stockholm ska alla säkras rätten till ett tryggt liv. I dag är det inte så. 100 våldtäkter sker varje dag och 20 kvinnor mördas av en närstående man varje år, det är en situation som närmast kan beskrivas som ett lågintensivt krig mot kvinnor. Det är enligt FN vårt största folkhälsoproblem i dag. Därför fördubblar vi resurserna till tjej- och kvinnojourer, och stärker det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer, sexuellt våld och hatbrott. Arbetet för ett jämställt samhälle och för genuskompetens inom alla yrkesgrupper räddar liv. Det är ett arbete som vi alla måste göra tillsammans, därför ska det genomsyra all vår politik.

Att inte vara beroende av någon annan för att få ett boende är grundläggande för ett jämställt samhälle. Mer bostäder är också den viktigaste åtgärden för att se till att ingen ska behöva bo på gatan. Vi bygger fler hyresrätter för olika familjeformer och gör det lättare att få en bostad även för den som inte har en hög lön eller ett fast jobb. Målet är att det ska finnas bostäder åt alla, men att bygga tar tid och tills dess ordnar vi fler sovplatser på härbärgen och säkrar stödet till hemlösa EU-medborgare.

 

I dag presenterar vi en rödgrönrosa budget – där feminism, antirasism, hållbarhet och demokrati är själva utgångspunkten för politiken. Vi visar att det händer saker när feministerna tar plats.

Jag är tacksam och stärkt av det förtroende som Feministiskt initiativ har fått av Stockholms väljare och det samarbete som vi skapat här i stadshuset. Jag ser fram emot många samarbeten och debatter med er framöver.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20141222 - Birgitta Bolinder

Mitt i all min politiska depression - över alliansens budget och mest förstås över SD - är jag i alla fall glad över att bo i Stockholms kommun! Bra Fi, MP, V och S!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: