Organisationen Women on Waves erbjuder abort utanför kusten till länder där abort är förbjudet per fartyg på internationellt vatten.

Hyllning och försvar på angelägen abortfilmfestival

2014-12-04 | Maja Qvarnström padlock

KULTUR

I januari firar aborträtten 40 år i Sverige vilket uppmärksammas i abortfilmfestival i Stockholm i helgen. Arrangörer är tidningen Ottar och RFSU:s aborträttsnätverk. Vi har talat med Anna Dahlqvist, en av två chefredaktörer för Ottar, som har höga förväntningar på festivalen.

Nu på söndag anordnas en abortfilmfestival hos Konstnärskollektivet Pannrummet i Stockholm. Arrangörer är tidskriften Ottar och RFSU:s aborträttsnätverk. Samtal, filmer och en konstutställning som kommer att hänga på väggarna. Det är också release för Ottars nya nummer på temat abortkamp. Anna Dahlqvist är en av två chefredaktörer för tidskriften och har höga förväntningar på filmfestivalen.


Varför aborttema?

– Diskussionen om abort har kommit upp igen för första gången på mycket länge, se bara på förslagen om samvetsklausulen. Vi har en aborträtt att hylla men inte minst försvara. Det är 40 år sen Sverige fick fri abort och det ska vi fira, säger Anna Dahlqvist.


Vad är förväntningarna på kvällen?

– Att det ska bli grymt peppigt och att vi alla ska känna abortkampen. Det är en viktigt kamp och i senaste numret av Ottar skriver vi om aborthjältar runt om i världen, aborträtten är inte en självklarhet överallt.


Vad tror du blir höjdpunkten?

– Dokumentären Vessel visas för första gången någonsin i Sverige. Men det blir också ett spännande samtal med Torun Carrfors som kommer från vården och på så sätt har ett viktigt perspektiv. Sen är det utställningen av irländska konstnärer som pågår hela helgen.

Vessel visas som ett exempel på praktisk abortaktivism. Filmen handlar om den nederländska organisationen Women on Waves som per fartyg på internationellt vatten erbjuder abort utanför kusten till länder där abort är förbjudet. Samma organisation ligger bakom Women on Web som erbjuder läkemedel och läkarkonsultation online för att kvinnor under säkra omständigheter ska kunna göra medicinsk abort i länder där det inte är tillåtet.

Konstutställningen heter Pack up your troubles och där uppmärksammar irländska och nordirländska konstnärer sina länders strikta abortlagstiftningar. Intäkterna från entréavgiften delas mellan Pannrummet och Abortion Support Network. Kvällen är en del av aborträttsfestivalen som avslutas på söndag.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: