Studenternas manifestation vid Jahrom universitetet.

Knivattacker mot kvinnor spred skräck i staden Jahrom

2014-12-02 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Elva knivattacker mot unga kvinnor inom loppet av några dagar förlamade staden Jahrom i södra Iran. I skuggan av de senaste syraattackerna mot kvinnor i storstaden Isfahan väckte dåden skräck och panik hos befolkningen. De flesta attackerade kvinnorna är enligt rapporter universitetsstudenter. Nu är en gärningsman gripen.

Samtidigt med knivattackerna rapporterades även sönderslagna fönsterrutor på kvinnors studenthem samt matförgiftning i universitetets studentmatsal. Detta ledde till protester på Jahrom-universitetet. I onsdags vägrade studenterna att delta i sina lektioner.

Enligt iranska Saham News (med koppling till den fängslade ayatollah Karrobi, en av gröna rörelsens ledare) knivhöggs samtliga offren i höfterna.

Den sista attacken mot en ung kvinna och hennes mor i onsdags filmades av en säkerhetskamera i området. Då förövaren flydde med en bil som senare visade sig tillhöra hans far Jalil Beheshtifar, medlem i det mäktiga så kallade Revolutionsgardet, Sepah Pasdaran. Sonen greps på torsdagen den 27 november. Enligt Harana News har regimtrogna medier försökt att dölja gärningsmannens anknytning till den fruktade Basij-milisen. Dock tyder all bevis på att brottslingen Mohammad Beheshtifar, 22 år, själv är aktiv medlem i milisorganisation Basij i en by nära staden Jahrom, framhåller Saham News.

Allt fler paramilitära fanatiker, organiserar sig inom Basij och agerar under organisationens beskydd. Basij-miliser har bland annat uppgiften att se till att folk följer ordningen enligt regimens lagar. De har rätt att ingripa och fungerar som en extra ordningspolis med fokus på moralfrågor. Nyligen har parlamentet godkänt en lag som uppmanar till hårdare tag mot kvinnor som inte följer de obligatoriska hijab-lagarna och moralkoderna. Nu får vem som helst gå fram till en kvinna och begära att hon rättar till sin klädsel, till exempel.

I det första förhöret har gärningsmannen, enligt rapporter som senare försvann från medierna i Iran, erkänt att han ser det som sin uppgift att stoppa ”bad hijab” bland kvinnor. Han har medgett att han hörde någon religiös ledare försäkra att mord på sådana kvinnor inte är förbjudet.

Senare meddelade polisen att den gripne Beheshtifar i själva verket lider av ”psykisk ohälsa” och att hans agerande inte har några som helst anknytningar till vare sig Basij eller religiösa påbud.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: