Ferah Bozcali lyfte de kurdiska kvinnornas kamp mot IS-terrorstyrkor i sitt tal 25 november.

”Länge leve kvinnors motstånd i Shengal och Kobane!”

2014-11-29 | Ferah Bozcali padlock

OPINION

Den 25 november, internationella dagen för avskaffandet av mäns våld, inleddes 16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld runt om i världen. Ferah Bozcali från den Kurdiska Kvinnoföreningen AMARAs, var medarrangör till ljusmanifestationen på Medborgarplatsen i Stockholm. Det här är hennes tal från manifestationen.

Ferah Bozcali är medlem i den Kurdiska Kvinnoföreningen AMARAs.

I dag 25 november – internationella dagen för bekämpande av våld mot kvinnor, hedrar vi systrarna Patria, Minerva och Teraza Mirabel som mördades under Trujillo-diktaturen den 25 november 1960 i Dominikanska republiken.

På denna dag hyllar vi modet och beslutsamheten hos alla kvinnor som slåss för att uppnå drömmen om frihet och jämlikhet. I dag leder kurdiska kvinnor kampen för frihet mot kolonialism och det patriarkala systemet i Mellanöstern; västra Kurdistan (Rojava). Detta gamla system håller på och raseras i Shengal och Kobane.

Den moderna kapitalismen är i djup kris. Det är därför det patriarkala, kapitalistiska systemet genomför en vålds- och exploateringspolitik mot kvinnor, mot människor, mot hela samhället. Attackerna blir allt starkare och riktas för närvarande mot de demokratiska krafterna i Mellanöstern och andra delar av världen. Det utgör ett tredje världskrig.

Det senaste exemplet på detta våld, detta krig och kvinnomord – denna folkmordspolitik – startades den 3 augusti 2014 mot Ezidikurder i Shengal (Södra Kurdistan). Tusentals kurdiska kvinnor och barn rövades bort av IS-terroristerna för att sedan säljas som sexslavar på marknaden. Hundratals blev våldtagna och mördade. Hundratusentals kurder tvingades lämna sina byar och städer. De berövades sin egendom. Deras byar och städer förstördes.

Sedan den 15 september 2014 har IS-terroristerna fortsatt med sina attacker mot staden Kobane (i Rojava i norra Syrien). Dessa brutala attacker sker inte bara i Kurdistan, utan på många platser i världen: I den autonoma republiken Donetsk har hundratals kvinnor dödats sedan krigets början. I Nigeria blev hundratals kvinnor kidnappade och våldtagna av Boko Haram-terroristerna. Detta är några exempel på en global, systematisk massaker av kvinnor.

Dessa kvinnomord (femicide) är en del av det 5 000-åriga patriarkala styre, som i dag återupptas under namnet IS och kommer att fortsätta om inte omvärlden sätter stopp för deras tyranni och barbari. Med anledning av den 25 november fördömer vi återigen IS massakrer, morden på kvinnor och alla mänskliga värden.

De kurdiska kvinnornas försvarsstyrkor besvarar attackerna från IS med motstånd. Gerillakämpar i YJA STAR och YPJ gör ett historisk motstånd mot IS för att stoppa det systematiska morden som begås mot tusentals kvinnor. De kurdiska kvinnorna och gerillakämparna hyllar den 25 november, i bergen och i städerna i Kurdistan, med motstånd, med stora demonstrationer mot tyranni och människofientliga krafter.

Solidariteten som kvinnor i Shengal och Kobane har fått från Afghanistan, Latinamerika och Europa, utgör en ny fas i den internationella frihetskampen för kvinnors frihet och jämlikhet.

Vi kvinnor ska tillsammans försvara oss mot det patriarkala, kapitalistiska systemet som vill göra kvinnor till hjälplösa offer. Vårt budskap är tydligt: kvinnor är inte hjälplösa, och vi kämpar tillsammans för vår frihet! Vi kommer att stärka kvinnornas solidaritet och stärka vår enighet!

Vi fördömer det patriarkala, kapitalistiska systemets våld – vi tillsammans kommer att övervinna det. Vi arbetar med att bygga upp ett alternativt system som bygger på kvinnors frihet och därmed samhällets frihet.

Vi kurdiska kvinnor samlas i år under parollen ”Kvinnor gör motstånd från Shengal till Kobanê. NEJ till kvinnomord!” Vi uppmanar alla kvinnor att ställa sig bakom denna paroll och att delta i aktiviteter till minne av systrarna Mirabel. Vi uppmanar alla kvinnor att arbeta för att befria de kurdiska Ezidi-kvinnorna som har kidnappats i Shengal av IS terrorister. Dessutom uppmanar vi alla att stödja kurdiska kvinnors motstånd i Kobanê och Shengal med humanitärt stöd.

Länge leve kvinnors motstånd i Shengal och Kobane! Länge leve den internationella frihetskampen för kvinnor i hela världen! Ner med det patriarkala systemet och dess produkt: IS-mördarsekt. Länge leve den internationella dagen för kamp och solidaritet mot våld mot kvinnor!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: