Hembaserade arbetare i Pakistan organiserar sig och protesterar för bättre arbetsvillkor. Vid front Jalvat Ali, generalsekreterare, för Progressive Home Based Workers Federation i Pakistan.

Hemmabaserade arbetarkvinnor organiserar sig

2014-11-28 | Sholeh Irani padlock 1

UTRIKES

I Pakistan utsätts kvinnor för kvinnoförtryck, fattigdom och exploatering på arbetsmarknaden. Men de organiserar sig, kämpar för sina rättigheter och gör motstånd. Tusentals kvinnor har organiserat sig i en ny fackförening.

Fler tal från hemarbetande kvinnors egen fackförening i Lahore här.

En av de växande fackföreningarna i Pakistan heter Progressive Home Based Workers Federation (PHBWF) och organiserar tusentals hemarbetande kvinnor i landet. Den 21 november samlades ett stort antal fackföreningsaktivister i Lahore och krävde att ILO-konventionen C177 (godkänd 1996) ska ratificeras. Den pakistanska regeringen vägrar att skriva under denna konvention. Därmed exkluderas tusentals kvinnor – som till exempel väver mattor, syr kläder, tillverkar smycken och läderprodukter hemma – från den reglerade arbetsmarknaden. Kvinnor som arbetar hemifrån går miste om samtliga sina rättigheter eftersom de inte erkänns som arbetstagare av regeringen. Aktivisterna ropade: Organiseringen är vår rättighet, vi är arbetare, erkänn oss! Ratificera C177!



Några veckor tidigare i oktober 2014 hade fackföreningen PHBWF en egen välbesökt konferens i storstaden Lahore. Fouzia Viqar, ordförande för Provincial Commission on the Status of Women (PCSW), ställde en fråga från talarstolen till hundratals deltagare på konferensen:

– Varför är det så att de flesta hembaserade arbetstagare är kvinnor?

Anledningen, betonade hon, är helt enkelt att kvinnliga arbetstagare inte har tillräckligt med val och frihet att lämna sina hem.

– Därför arbetar de hemifrån eftersom detta arrangemang passar dem mest. Köparna och mellanhänder är medvetna om denna situation och missar inte en chans att utnyttja kvinnorna som är hembaserade arbetstagare, menade hon.

En annan huvudtalare på konferensen, Shahnaz Iqbal, direktör för Labour Education Foundation (LEF) förklarade att hembaserade arbetstagare saknade egen röst så länge de inte var organiserade. Medan de hade laglig rätt till många konstitutionella rättigheter, hade de ingen möjlighet och inga medel för att kräva respekt för dem. ILO införde konventionen C177 som talar om hembaserade arbetstagarnas rättigheter, men som Pakistan alltså inte ratificerat det ännu.

Det var under dessa förhållanden, tillade Shahnaz Iqbal, som LEF beslöt att organisera de hembaserad arbetarna och har hittills hjälpt dem med lokala grupper i 15 distrikt i landet. Flera fackföreningar inom olika sektorer inom den hemarbetande industrin har registrerats med stöd av LEF.



Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20141129 - Angelo Tapia

jättebra artikel som lyfter fram vikten av facklig organisering för jämställdhet

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: