Appar som mäter jämställdhet.

Appar – verktyg för jämställdhet?

2014-11-28 | Maja Qvarnström padlock

EKONOMI

Inom den mansdominerade teknikvärlden finns appar som ska motarbeta patriarkatet. Några exempel är Gendertimer, Fairshare och Earn More Girl. Men fungerar de verkligen? Kan appar bidra till jämställdhet?

Fairshare är en app där hushållsarbete eller andra infekterade uppgifter delas upp mellan två partners eller flera familjemedlemmar. Uppgifternas ”jobbighetsgrad” värderas och poängsätts av parterna själva. Redan där kanske vissa slitningar kan uppstå, traditionellt värderas olika typer av arbeten olika. Statistik förs sedan via diagram som visar vem i förhållandet eller hushållet som leder syssloligan.

Earn More Girl är en app som påtalar lönegapet mellan kvinnor och män i USA. Användaren kan bland annat fylla i sin lön och yrkesgrupp och får sedan svar på hur mycket högre lön en man inom yrket har. Sen ligger ansvaret på den enskilda individen att förhandla upp sin lön till rättvis nivå.


Konkret bevisföring

Feministiskt Perspektiv har tidigare rapporterat om appen Gendertimer. Nu har appen nämnts i amerikansk media och skaparna hoppas att det kommer att leda till ökade nedladdningstal. Appen är främst avsedd för arbetsplatser men kan användas i andra sammanhang. Huvudsyftet är att på ett enkelt sätt kunna prata om genus, som en slags konkret bevisföring. Appen har en knapp för kvinnor och en för män som räknar ut hur mycket tid varje talare tar upp.

– Det är intressant när någon tajmat i smyg och sen frågat andra hur de uppfattat talartiden. Det brukar vara så att alla uppfattat det annorlunda än det tajmade resultatet. Kvinnors talartid övervärderas, mäns undervärderas. När kvinnor tar plats upplever vi att de tar mer plats än de faktiskt gör, säger Fredrik Eklöf, en av appens skapare.

Vanliga reaktioner appen möter är enligt Fredrik Eklöf att kvalitet borde spela större roll än kvantitet, som appen mäter. Men det appen enligt Fredrik visar är att när män dominerar talartiden går mycket av den åt till att bekräfta vad andra män har sagt och att det inte upplevs som störande.

– Vissa kvinnor vittnar om att de inte har så lång tid på sig innan folk blir irriterade, därför blir de duktiga på att formulera sig bra på kort tid, säger Fredrik Eklöf.

Lillemor Dahlgren är verksamhetsansvarig för Jämställ.nu som bland annat arbetar med verktyg för jämställdhetsarbete.


Kan apparna bidra till jämställdhet?

– Jag tror de kan bidra till en ökad medvetenhet, men inte ses som en ersättning som kan lösa allt. De kan ses som komplement för att få folk att öppna ögonen för genus och jämställdhet. Vad som spelar roll är vem som står bakom, vad syftet är och vad appen säger sig uppnå. Jag har hört om Gendertimer och det finns undersökningar om talartid sedan tidigare och flera apsekter man bör se till; som sammanhang och ämnen. Apparna kan göra det för lätt för oss om de bara räknar, men det krävs analys också, säger Lillemor Dahlgren.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: