Göteborgs transjour riktar skarp kritik mot den plan mot våld i nära relationer som tagits fram av Göteborgs stad. Planen lanserades på tisdagen den 25 november, den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor och ska ligga till grund för stadens arbete mot våld i nära relationer. Detta är enligt Göteborgs transjour djupt problematiskt, då den innehåller felaktig och bristande kunskap kring transpersoner.
Planen utgår från missuppfattningen att trans har med sexualitet att göra. Transjouren vänder sig emot att transpersoner endast omnäms i planen som en del i begreppet ”hbtq-relationer”. Att vara transperson är varken en relationsform eller en sexuell läggning och transjouren menar således att ett sådant begrepp indikerar stora kunskapsluckor. Transjouren ställer sig även frågande till varför Göteborgs stads sociala resursnämnd väljer att framställa en motsättning mellan ett strukturellt perspektiv på makt och hbtq-personers erfarenheter av våld i nära relationer. Bland annat återfinns följande citat i handlingsplanen:
”För att förstå att våld kan förekomma också i samkönade parförhållanden krävs att man frikopplar makt och kontroll på individnivå från samhällelig könsmakt och normen om
heterosexuell läggning. Dessutom måste man hålla isär socialt och biologiskt kön.”
Göteborgs transjour framhåller att hbtq-personers utsatthet för våld i nära relationer inte bör särskiljas från ett strukturellt perspektiv på makt och kön. Samtidigt poängterar de att det är viktigt att synliggöra att transpersoner utsätts för våld på andra sätt än cispersoner och det därmed är nödvändigt med specifika insatser riktade till transpersoner.
Dessa felaktiga antaganden har under utformningen av planen vid flera tillfällen påpekats av bland annat hbtq-rådet, men trots det finns faktafelen med i handlingsplanen. Katarina Idegård, som har varit med och framställt handlingsplanen påpekar dock att den fortfarande är under omvandling och att målet är att planen ska bli mer inkluderande.
– Det är en politisk process där vi har en dialog med hbtq-rådet. Vi har tagit del av deras yttranden och jobbar för att planen ska bli mer normkritisk. Vi har hela 2015 på oss att göra klart planen, men vi tänker att den ska vara klar och antagen innan sommaren.
Vikig och välgrundad kritik från Gbg:s transjour. Det är bra om kommunen lyssnar på den!