Mohamad Hassan (FP), Marta Obminska (M) och Marlene Burwick (S).

Uppsala-politiker hoppas ta ifrån SD offerroll

2014-11-21 | Hanna Elmberg padlock

INRIKES

När både den rödgröna majoriteten och Alliansen hade presenterat sina förslag fanns det en sista plats kvar i Uppsala kommunstyrelse. Feministiskt perspektiv skrev tidigare om turerna som gav Sverigedemokraterna platsen. I den här uppföljningen tittar vi närmare på argumenten.

FAKTA

Uppsala kommun styrs av en majoritet bestående av Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP) och Vänsterpartiet (V). De tre partierna har tillsammans 42 av de 81 mandaten i kommunfullmäktige.

Det var inte någon självklarhet att något av minoritetspartierna skulle få en plats i kommunstyrelsen. Marlene Burwick är gruppledare för Socialdemokraterna och kommunstyrelsens ordförande i Uppsala. Hon menar att det inte gick att få någon annan fördelning med hänvisning till hur Uppsalaborna röstade och framhåller det faktum att det trots allt inte var någon som aktivt valde in Sverigedemokraterna i kommunstyrelsen.

– Vi hade åtta platser efter vårt styrkeförhållande, men inte heller tillsammans med FI:s röster hade det räckt för att professionellt ta ett nionde mandat. Vi fördelar inte platser till de vi tycker om, utan utifrån vad man får för stöd i valresultat och tyvärr – SD har fem mandat och Fi två, säger Marlene Burwick.

Hon berättar samtidigt att de rödgröna diskuterade möjligheten att stänga SD ute med Alliansen.

– Det hade varit möjligt om vi alla hade gått ihop men vi fick inte med oss Alliansen. De var inte intresserade. Jag gjorde verkligen vad jag kunde. Vi har inte möjlighet att lämna bort en av de åtta krafterna som vi tar av egen kraft i och med att det behövs åtta mandat för att få majoritet, Marlene Burwick.


Söker offerroll

Mohamad Hassan, gruppledare och kommunalråd för Folkpartiet i Uppsala, anser att de rödgröna kunde ha fått ett feministiskt alternativ om de velat, men ville inte själv ta chansen att stänga SD ute.

– De rödgröna erbjöd oss ett mandat men vi tackade nej. Vi tycker att det partiet som har fått väljarnas förtroende ska få platsen. Vi röstade varken på SD eller på något annat, utan för vårt förslag som vi hade förhandlat fram, säger Mohamad Hassan.

Genom inträdet i kommunstyrelsen får Sverigedemokraterna tillgång till en politisk sekreterare. Mohamad Hassan tror ändå inte att utestängning är en bra lösning.

– Det har istället gynnat Sverigedemokraterna att bli utestängda. SD har blivit större och större. De har varit duktiga på att framställa sig själva som offer. Genom att tränga undan Sverigedemokraterna får de sympatiröster, säger Mohamad Hassan.

Marta Obminska, kommunalråd i Uppsala för Moderaterna, delar den analysen. Hon menar att det är dags för Sverigedemokraterna att visa vad de går och att det på så sätt blir lättare att syna deras politik.

– Jag tycker att det var rätt och riktigt att bara stödja våra egna. Vi varken stödde eller motarbetade utan tog ställning för de vi ville samarbeta med. Det är viktigt att ha med i diskussionen att i Uppsala fick Sverigedemokraterna 6,6 procent och Feministiskt initiativ 3,19 procent, säger Marta Obminska.

Hon anser att det hade varit odemokratiskt att aktivt gå emot Sverigedemokraterna. Samtidigt förstår Obminska att vissa har synpunkter på det faktum att Sverigedemokraterna går emot alla människors lika värde.


Kan gynna Alliansen

Mona Camara Sylvan, ordförande för Feministiskt initiativ i Uppsala, ser allvarligt på Sverigedemokraternas ökade inflytande.

– Vi kanske var lite naiva när vi ställde upp med en kandidat men tänkte att om en får välja mellan ett odemokratiskt parti och ett parti som är mindre men som kämpar för allas lika värde borde det var ett självklart val. Det här kan gynna Alliansen för att traditionellt sätt röstar SD med Alliansen i de allra flesta frågor.

Visst finns det personer som har röstat på SD, men Mona Camara Sylvan understryker att väldigt många inte gjorde det. Med tanke på problemen i Uppsala med integration, rasism och diskriminering ser hon med oro på att det i kommunstyrelsen nu ingår ett parti som inte stödjer en antirastisk politik. Hon köper inte argumenten om att Sverigedemokraterna nu får ta ansvar.

– På kort sikt är det är skönt att slippa ha Sverigedemokraterna i en offerroll. Att vi har ett parti som inte står för människors lika värde är inget som hänt i det här valet. Tänker vi däremot på lång sikt är frågan vad som händer när ett parti som Sverigedemokraterna får ökat utrymme. Vad kommer att hända när de har ännu fler möjligheter, ännu mer resurser att påverka och lyfta fram sina perspektiv, säger Mona Camara Sylvan.

Framöver ska nämnderna tillsättas och hon är orolig. Feministiskt initiativ tänker fortsätta att utmana Sverigedemokraterna och anser att det skulle bli katastrofalt om SD till exempel fick ta plats i socialnämnden för barn och ungdomar.


Mona Camara Sylvan

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: