KULTWATCH gör entré

2014-10-31 | Edda Manga padlock

KULTUR

Ett nytt kulturfenomen kallad KULTWATCH lanserades i veckan – en "plattform för kulturanalys och kulturdebatt med en blick som är avkoloniserad, klassmedveten och feministisk". Det handlar alltså om kritisk kulturproduktion. Sara Abdollahi, en av initiativtagarna, förklarar att plattformen vill verka för att bryta segregationen och maktkoncentrationen inom kulturen

På KULTWATCHs hemsida finner man ett "manifest" som förklarar konceptet vidare. Där står bland annat:

"KULTWATCH vill skapa en plattform där kultur inte delas in i fin/ful, där de som känner sig välkomna är främst vit medelklass. Vi höjer kvaliteten på analysen men sänker tröskeln på deltagande så att du känner dig välkommen oavsett kön, ras, etnicitet, sexuell orientering, religion, klass, utbildning eller funktionsvariation".

Sara Abdollahi, en av grundarna, förklarar vad KULTWATCH är mer konkret?

– Kultwatch är en plattform för kulturdebatt, kulturanalys och kulturkritik. Med plattform menar vi att vi bevakar kulturen men också att vi producerar på plattformen, förklarar hon.

Plattformer drivs ideellt. Samarbetspartners har hört av sig men de vill driva det på sina egna villkor.

– Det går ej att komma bort ifrån att vi behöver försörja oss, men ska vi samarbeta med någon bör det vara några som inte försöker använda oss för egen agenda.

Vad har ni fått idén från? Har ni några förebilder?

– Förebilderna är alla radikala röster, både i Sverige men också internationellt. Det kan vara viktiga feministiska tidskrifter som Feministiskt perspektiv till den iranska versionen av Banksy som heter Black Hands och på många sätt är mer radikal än Banksy som är kommersiell, men inte fångas upp av medier. Idén kom vi på för att vi tycker det är ett demokratiskt underskott på vilka som producerar och konsumerar kultur som får höras och synas.

– Att vilka bilder, berättelser och röster som får synas och höras är en klassfråga. Därför är det viktigt att bryta segregation och maktkoncentration även när det gäller kulturen: institutioner, redaktioner & kulturpolitik.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: