Sofia B. Karlsson och Camilo Laserno.

Fotboll för alla hjälper till att bryta normer

2014-10-31 | Bella Frank padlock

SPORT

I förra veckan blev materialet Fotboll för alla som är ett utbildningsmaterial i frågor som hbtq, rasism och jämställdhet för framför allt tränare av ungdomslag klart. Sofia B. Karlsson som jobbat fram materialet för AIK Fotboll är glad:
– Det känns jättebra att ha det i handen och se hur snyggt och bra det är, säger hon.

Fotboll för alla är ett utbildningsmaterial som ska bistå tränare och andra som jobbar med fotboll att reflektera över vilka normer som finns och hur man på ett relativt enkelt sätt kan luckra upp utestängande normer för att som namnet säger: göra fotbollen till en idrott som alla kan känna sig välkomna att delta i.

Fotboll för alla är ”ett metodmaterial framtaget av AIK Fotboll för att ge tränare i hela landet verktyg att arbeta för en trygg miljö där alla är välkomna.”, och det tar upp frågor som rasism, sexism, homofobi och transfobi. Övningar och exempel har jobbats fram i nära samarbete med tränare och har utgått till stor del utifrån vad tränare sett som problem. Syftet är att prata med, och inte om, tränarna som materialet vänder sig till. En metod som tas upp i materialet är så kallade mikrohandlingar:

– Kärnan i vårt material är att man kan titta på små moment i vardagen i stället för att starta stora nya projekt, vilket är viktigt när man inte har massa tid. Vi vill serva tränare med ett roligt och bra upplägg där man kan titta på hur man gör i vardagen. Det kan handla om att säga partner i stället för att använda flick- eller pojkvän. Det kan röra sig om att ha en genomtänkt strategi för sin närvaro i omklädningsrummet. Det kan handla om frågor som 'hur lägger jag upp träningen, utgår jag ifrån samma sak om det är ett pojk- eller flicklag'? En tränare var osäker på hur mycket fysisk träning han skulle ha med flicklaget eftersom domare tenderar att blåsa tidigare i flickfotbollen, trots att det är samma regler i pojk- som i flickfotbollen, säger Sofia B. Karlsson.


Möts av intresse

Andra enkla mikrohandlingar är att fundera på vilka namn man använder i sina exempel i genomgångar på träningen. Av slentrian används lätt namn som Pelle, Olle, Lisa, kanske för att tränaren inte har tänkt på att det kan, om det ständigt är den typen av namn som används, fungera exkluderande:

– Utan att tänka på det kanske man bygger in en vithetsnorm i laget genom att bara använda sådana traditionellt svenska namn.

Medan föreläsningar och utbildning kommer att fortsätta har AIK redan tagit till sig materialet i mångt och mycket, bland annat finns det ett stort intresse hos tränarna, och flera sitter med i projektets referensgrupp. Omkring 300 tränare från AIK:s ungdomsverksamhet har börjat eller kommer att börja jobba med materialet som riktar sig främst till ungdomstränare som har lag i åldrarna mellan 7-19 år.

Redan har Sofia B. Karlsson hunnit resa runt mycket i landet, och hon och hennes kollega Camilo Laserno har också haft besök i AIK:s lokaler av elever och lärare från gymnasieskolor. Eventuellt kommer Fotboll för alla också ingå i Svensk elitfotbolls (SEF) arbete med Uppförandekoden och finns med i Elitfotboll Dams och vissa av Svenska fotbollförbundets utbildningar. Och denna vecka har hon och Camilo Laserno varit i Visby för att delta i en konferens arrangerad av Länsstyrelsen för Gotlands län – Maskulinitet, idrott och våld – hur ska en kille vara?, och ska senare i veckan föreläsa för GIH:s studenter.

Vilka reaktioner brukar ni möta när ni föreläser och berättar om ert material?

– Främst att folk blir intresserade. Till en början kan vissa undra hur frågorna vi tar upp egentligen har med fotboll att göra. Men vi berättar om och ger exempel på hur man bygger in normer och hur det påverkar lagandan och kvaliteten på spelet och det är intressant att följa med och se hur folk ser och förstår hur det hänger ihop.

– Det finns alltid någon som har lättare att komma in i en grupp och någon som har svårare och kanske sticker ut. Det är självklart att stämningen som är i omklädningsrummet innan matchen också följer med ut på planen, har det varit dålig stämning i omklädningsrummet påverkar det spelet sedan. Om man också blir mer medveten om de här sakerna kan man man också locka fler till fotbollen, ju fler talanger man lockar ju troligare att man får fram fler bra spelare.


Pratar med, inte om

Men varför är det och har det varit så svårt att få idrottsföreningar att jobba för toleransfrågor som till exempel satsningar för hbtq-rättigheter som Kiruna IF i somras deklarerade att laget skulle göra? Sofia B. Karlsson tror att en förklaring till trögheten åtminstone inom fotbollsvärlden är att det finns en tradition av att de som leder fotbollen, styrelser och tränarbasen, ofta domineras av vita män.

– Jag tänker att det påverkar beslut, perspektiv och prioriteringar av vad man ska jobba med att man i styrelserna har ganska liknande erfarenheter, antagligen har färre en erfarenhet av känslan att inte passa in i ett lag och det kan prägla miljön, eller hur man agerar på plan och hur man pratar med spelare, säger hon och pekar på att damfotbollen, som har en kortare historia, har varit något bredare.

Arbetet har också väckt internationellt intresse. I samband med fotbollsturneringen Lennart Johansson Academy Trophy, som AIK ordnar för ungdomar årligen fick en tränare från Barcelona höra talas om projektet och blev intresserad. I Barcelona hade man jobbat med frågor kring rasism, men inte om sexism, homofobi eller transfobi. Och det har också förfrågan från en engelsk klubb och materialet kommer så småningom också översättas till engelska och spanska. Tanken är att olika klubbar ska kunna använda det material som de är i behov av. Releasefest för materialet väntar i slutet av november.

– Jag tror det är viktigt att inte skriva någon på näsan och har reagerat på att vissa kan prata väldigt raljant om idrott fast det finns folk inom idrotten som har tänkt mycket på de här sakerna. Ofta märker vi när vi pratar om materialet att det kopplar ihop väldigt bra med saker tränare redan har tänkt på. Som ungdomstränare lägger man ner jättemycket av sin tid för att se ungdomar bli bra, då finns det ofta en vilja att hitta en form för att få ihop laget, säger Sofia B. Karlsson och understryker att det är viktigt att påminnas om att det som sker på planen hänger ihop med hur spelarna mår:

– Varje sammanhang har sina egna normer, och det är viktigt att våga titta på sitt eget sammanhang, jag hoppas att vårt material kan bli en påminnelse om det.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: