Ramallah september 2011 inför Mahmoud Abbas tal i FN.

Blandade palestinska reaktioner på erkännandet

2014-10-31 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Israel nedgraderar diplomatiska relationer med Sverige, palestinske presidenten Mahmoud Abbas kallar beslutet att erkänna Palestina som stat för ”historiskt och modigt”. Men inte alla palestinier är positiva, Ali Abunimah från Electronic Intifada menar att det handlar om ett erkännande av en ”bantustanstat”.

Israel kallade på torsdagen hem sin ambassadör från Sverige efter att beslutet formellt togs under ett regeringssammanträde på torsdagsförmiddagen att Sverige nu erkänner Palestina som stat.

Från palestinskt håll har reaktionerna varit blandade. Från den palestinska myndigheten PA och president Mahmoud Abbas har nyheten naturligtvis tagits emot med glädje. Abbas beskrev beslutet som modigt och historiskt, skriver den palestinska nyhetssajten Ma'an News. Abbas talesman Nabil Abu Rudeina kopplade erkännandet till de ökade spänningar som rått i bland annat ockuperade östra Jerusalem den senaste tiden, inte minst då Israel godkänt ett stort antal nya bosättningar i området. Sammandrabbningar mellan palestinska demonstranter och israelisk polis har skett nästan dagligen, och israeliska myndigheter har nu beslutat att stänga al-Aqsaområdet helt, något Mahmoud Abbas på torsdagen menade är likvärdig med en ”krigsförklaring”. Det har inte skett sedan 1967, rapporterar Ma'an News.

Bland palestinier finns det också kritik mot det svenska erkännandet, och mot hela den process som Mahmoud Abbas initierade då han 2011 i FN:s generalförsamling krävde erkännande för Palestina som stat. Den palestinska kritiken handlar dels om det faktum att ett erkännande kan bidra till att maskera den ockupation som fortgår, samt att om makt flyttas från PLO som i dag är erkänd som den enda representanten för det palestinska folket, till en palestinsk stat så kommer det att bli svårare att driva de palestinska flyktingarnas rätt att återvända. 2011 så växte kritiken efter en Oxfordbaserad professor i internationell rätt, Guy Goodwin-Gill, gav ett expertutlåtande bara en månad innan Abbas talade i FN:s generalförsamling. Han skrev då att det finns en risk att palestinier kommer att diskrimineras och splittras om inte deras representation försäkras genom PLO tills dess att en stat finns på plats som kan överta representationen av alla palestinierna, oavsett om de bor på de ockuperade palestinska områden eller utanför. Liknande kritik har den senaste tiden framförts av Ali Abunimah, grundare av sajten Electronic Intifada. I dag skrev han på twitter:

– Jag erkänner inte Sveriges erkännande av en palestinsk bantustan-”stat”.

Efter den svenska regeringsdeklarationen tidigare i höst skrev Ali Abunimah ett blogginlägg på Electronic Intifada där han förklarade varför det kan finnas risker med ett erkännande av en palestinsk stat. Dels handlar hans kritik om att det riskerar att cementera en stat på de områden som i dag kontrolleras av den palestinska myndigheten, det vill säga delar av Västbanken som bildar öar – en bantustanstat, och det ”står i strid med de flesta palestiniers rättigheter och med den palestinska rätten till självbestämmande” skriver Abunimah. Många kritiker till Abbas menar att tvåstatslösningen för länge sedan är död och att det enda målet är en gemensam enstatslösning. Därför blir inte heller det svenska erkännandet av en palestinsk stat som en del av en tvåstatslösning positivt mottaget i dessa kretsar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: