Dr. Denis Mukwege prisas av Europaparlamentet.

Denis Mukwege får Sakharovpriset

2014-10-24 | FemPers padlock

UTRIKES

I veckan blev det klart att Dr Denis Mukwege från Demokratiska republiken Kongo blir årets mottagare av Europaparlamentets Sakharovpris. Han får det för sin kamp för att hjälpa kvinnor som drabbats av våldtäkt, våldtäkt och gruppvåldtäkt har länge använt som vapen i den långa konflikten i regionen. Dr Mukwege etablerade sjukhuset Panzi Hospital i Bukavu 1998 för att kunna hjälpa de många flickor och kvinnor som fallit offer för det utbredda sexuella våldet. Trots att kriget i landet officiellt är över så pågår konflikten fortfarande i landets östra delar och attacker mot civila liksom gängvåldtäkter är fortfarande vanligt förekommande, skriver Europaparlamentet i ett uttalande.

Till BBC sade Denis Mukwage att priset kommer att innebära att kvinnor som utsatts för våldtäkt för veta att de inte är ensamma. Till BBC:s program Newsday sade han att priset är ett erkännande ”av mer än 30 000 våldtäktsöverlevare som behandlats på sjukhuset” i Bukavu de senaste 16 åren.

– Det är underbart att se att världen står upp och tar hand om dem, sade han och förklarade att kvinnor ofta våldtas samtidigt som deras familjer tvingas titta på, i syfte att avhumanisera dem och förstöra hela familjer. Än i dag behandlar man omkring tio nya kvinnor dagligen.

Förra årets mottagare av Sakharovpriset var pakistanska Malala Yousafzai.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: