Den 6 november tar Stina Svensson, Fi, plats i Göteborgs kommunfullmäktige.

Stora utmaningar för Göteborgs rödgrönrosa minoritetsstyre

2014-10-17 | Maya Lagerholm padlock

INRIKES

Att Feministiskt initiativ (Fi) kommit in i Göteborgs fullmäktige välkomnas av de rödgröna partierna. Samtliga ser goda möjligheter till samarbete, men eftersom varken de rödgrönrosa eller allianspartierna fått egen majoritet krävs blocköverskridande överenskommelser för att nå konkreta resultat. Hur stort hinder det blir råder delade meningar om.

Göteborg är en av 13 kommuner där Feministiskt initiativ tar plats i kommunfullmäktige nu. I Göteborg tilldelas partiet tre mandat och ett av dem har gått till Fi:s talesperson Stina Svensson. Hon ger en bild av en kommun som står inför stora politiska utmaningar.

– Det är ett väldigt svårt läge då inget av blocken fick egen majoritet. Hur det politiska styret ska se ut blir därmed en komplicerad fråga. Nu har S, V och MP gjort klart att de vill ingå i ett samarbete med Fi, men ingenting är helt färdigt än då förhandlingssamtal kommer att äga rum först nästa vecka.

Stina Svensson är samtidigt säker på att Fi:s plats i kommunfullmäktige kommer att ha stor betydelse för det politiska landskapet i Göteborg, oavsett hur uppgörelserna mellan partierna kommer att se ut. Det största stödet har Fi i storstäderna medan partiets framgångar inte märks lika tydligt på många mindre orter i Sverige, men chanserna att växa sig större också i andra delar av landet är stora enligt Svensson.

– Det poppar upp medlemsgrupper överallt i olika delar av landet. Under den här fyraåriga mandatperioden kommer dessa medlemsgrupper att kunna skugga sin kommuns politik med sin egna. Det är glädjande och en start för att komma in i andra kommuner.

Vilka sakfrågor Fi kommer att driva i kommunfullmäktige tar sin utgångspunkt i partiets feministiska ideologi. Stina Svensson lyfter fram kvinnojourernas arbete som en av de prioriterade frågorna.

– Vi vill att kvinnojourerna ska ha ett permanent stöd och därmed inte behöva söka bidrag varje år. Det är något absurt att tro att våldet ska ha gått över till nästa år, säger hon.

Även tillgänglighetsaspekten är en viktig fråga för partiet. För ett halvår år sedan blev Göteborg utnämnd till Sveriges mest tillgängliga stad, men det är en utmärkelse som Stina Svensson ställer sig skeptisk till:

– Det stämmer inte att Göteborg är en tillgänglig stad för alla, utan tillgänglighetsfrågan måste lyftas. Vi vill bland annat prioritera arbetet med enkelt avhjälpta hinder. Det är en fråga vi vill ha med i förhandlingssamtalen med V, MP och S nu. Fi anser att kommunen måste jobba mer aktivt för en mer tillgänglig stad.


Samarbete på lika villkor

Anders Nilsson, en av Socialdemokraternas presskontakter i Göteborg, framhäver att ett fruktbart samarbete är särskilt viktigt för de styrande i fullmäktige eftersom det politiska läget är så svårt.

– Vi har genom åren haft ett gott samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Vi har en liknande uppfattning om många problem i samhället, men vi har även en respekt för att vi är olika. Ibland kan vi diskutera oss fram till en uppgörelse medan vi ibland accepterar att vi ser olika på saker och ting. Vi har för avsikt att söka samarbete med Fi på samma villkor. Men då Fi inte har funnits med i kommunfullmäktige tidigare är det svårt att på en erfarenhetsmässig grund uttala sig om ett samarbete, men jag tror att vi kommer att hitta en samsyn.

Anders Nilsson påpekar att ett samarbete över blockgränserna blir nödvändigt för att stänga ute Sverigedemokraterna (SD) från inflytande. Kring feministiska frågor ser han möjligheter till samarbete med Folkpartiet, men understryker att utmaningarna är stora.

– Om man ser i ett längre perspektiv så har vi och FP traditionellt sett haft ett samarbete kring frågor som rör jämställdhet. Vi hoppas på att hitta öppningar med de borgerliga partierna men det är inte alldeles enkelt då vi i många frågor är starka motståndare. Jag tror inte att den hårda blockpolitiken varit till gagn för jämställdhetsfrågor. Om vi inte ska låta SD gripa taktpinnen måste vi öppna upp blockpolitiken.

– Vi står ganska nära KD i vissa sociala frågor, men väldigt långt ifrån varandra när det gäller familjepolitik och barnomsorg. Det blir därmed svårare när det gäller jämställdhet. Moderaterna är ett parti i spillror i Göteborg. Ett samarbete med Folkpartiet och enstaka moderater på den borgerliga sidan ska dock vara möjligt. Men det kommer inte att bli lätt att styra staden under de här fyra åren.


Svag förankring

Vänsterpartiets nya kommunalråd Daniel Bernmar är mer skeptisk vad gäller möjligheterna till ett feministiskt samarbete över blockgränserna.

– Förutsättningarna är inte jättegoda. Intresset för feministiska frågor är svagt bland de borgerliga partierna i Göteborg. Jag tillhör dem som tycker att den borgerliga synen på jämställdhet inte är rimlig då feminismen har en svag förankring i de blåa partierna. Det är möjligen Folkpartiet som det skulle kunna gå att göra upp i några sakfrågor med.

Daniel Bernmar menar att de behövs fler partier som tydligt tar ställning för feminismen och ser därför positivt på att Fi tar plats i fullmäktige. Han understryker även att Fi och V ligger nära varandra i nästan alla jämställdhetsfrågor och att de därmed kommer att kunna samarbeta i många feministiska sakfrågor. Daniel Bernmar menar dock att Fi:s önskan om ett permanent stöd till kvinnojourer måste lösas på en statlig nivå.

– Vi tycker att staten ska ta större ansvar för kvinnojourerna. Kommunen måste följa en lag om att endast lägga upp ett års budget i taget, så det är snarare en lagstiftningsfråga än en kommunal fråga.

Precis som Svensson och Nilsson ser Bernmar en stor utmaning i det politiska läget som sådant.

– Att det inte finns någon tydlig majoritet gör att förutsättningarna för praktiskt feministiskt arbete försämras.


Rakt fram i blockpolitiken

Miljöpartisten och fullmäktigeledamoten Stefan Kristiansson ser ljusare på möjligheterna till samarbete över blockgränserna.

– Gröna frågor är mycket över blockgränserna, så jag är van vid det där. Vi hade en valaffisch för några år sedan med texten: ”Höger eller vänster? Nej, rakt fram!”, vilket jag tycker beskriver Miljöpartiet bra.

Stefan Kristiansson anser att MP och Fi är lika i synen på blockpolitik och att de ligger väldigt nära varandra i många frågor. MP ser därmed Fi som en naturlig samarbetspartner i kommunfullmäktige. Stefan Kristiansson själv är för Fi:s förslag om permanent stöd till kvinnojourerna, men menar precis som Anders Nilsson att det är svårt att genomföra.

– Jag har inget emot förslaget utan jag har själv undersökt det tidigare. Men då fick jag beskedet att det inte var lagligt möjligt, därför störtade det hela. Jag var på väg att skriva en motion om det för ett par år sedan, men var tvungen att vika mig för juristerna, vilket jag tycker var urdumt.

Nästa fullmäktigemöte i Göteborg äger rum den 6 november. Då är det slut med att sitta på åskådarbänken, som Göteborgsposten konstaterade i en artikel nyligen. Istället tar Stina Svensson plats tillsammans med Julia Bahner och Sanna Ghotbi.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: