Asya Abdullah är ledare för kurdiska partiet Demokratiska Unionen i Kobane.

Många civila kvar i Kobane

2014-10-14 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Tusentals civila var kvar i Kobane när den kurdiska nyhetsbyrån Firatnews på lördagen intervjuade Asya Abdullah, en av två ordförande av Demokratiska unionspartiet (PYD) som styr i Kobane. Hon talade om stadens kamp för överlevnad mot terroristgruppen IS (Daesh) och nödvändigheten av att hålla en humanitär korridor från Kobane öppen för att rädda människors liv.

Asya Abdullah dementerar uppgifter i internationella media om att det är få civila kvar i Kobane. Asya Abdullah leder, tillsammans med Saleh Moslem, det största partiet i den koalition som styr Kobane. Staden ingår i det autonoma Rojava i Syrien som består av tre självstyrande kantoner.

– Vi är i Kobane. Lokala administrationen är här. Tusentals civila är här just nu. Tusentals väntar vid gränsen i Tel Sheir. De har tusentals djur med sig. Det handlar om familjer vars barn krigar i vår försvarsstyrka, de vill inte lämna sina barn. Det finns familjer som förlorat sina barn och de som stannar för att försvara sina hus och hem. De vill inte lämna Kobane, säger Asya Abdullah den 11 oktober till Firatnews.

Enligt Abdullah har än så länge 15 civila rapporterats döda i strider i Kobane. Samtidigt har IS-styrkor mördat många civila i byarna runt omkring. Bland dem nämner presidenten två äldre män som mördats med stenar. Hundratals är redan kidnappade av IS, bland dem 30 barn som flydde Kobane, tillägger hon.

Asya Abdullah pekar därför på vikten av en humanitär korridor från Kobane för att rädda människors liv. Hon berättar dessutom att IS-styrkor har börjat tvinga och lura ungdomar bland de arabiska invånarna i regionen att ansluta sig till sin milis. Därför lämnar de flesta familjer med arabiska ursprung området.

– IS säger till deras ungdomar "kom med oss och ta vad ni vill från Kobane". Ta allt ni önskar, Kobane är i våra händer, hävdar IS. På det sättet har Daesh lurat flera hundra unga till kriget. Arabiska familjer säger till oss att många av deras unga har mist livet i strider.

Abdullah förklarar att den arabiska befolkningen i regionen är emot IS-styrkornas strävan att lura deras unga till krig.

– IS är deras fiende också. Folk har berättat för oss att IS annonserar från moskéhögtalarna och uppmanar familjer att skicka sina barn till kriget. Men allt fler människor vägrar och flyr dessa områden, säger Asya Abdullah från Kobane.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: