Deltagarna i söndagens samtal om demokrati på ABF i Stockholm.

Samtal om tillståndet för demokratin

2014-10-10 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

På söndag anordnar Feministiskt Perspektiv och ABF Stockholm en eftervalsdiskussion med rubriken Demokrati i kris?

– Vi vill både blicka bakåt och framåt – vad har lett fram till det politiska läge vi har idag – och hur tar vi oss an det, säger Feministiskt Perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt som också deltar i samtalet.

Evenemanget infaller på dagen 15 år sedan syndikalisten Björn Söderberg blev mördad av nazister i Skärholmen i Stockholm.

SAMTAL PÅ ABF I STOCKHOLM PÅ SÖNDAG, 11:00

Demokrati i kris?

Eftervalsdiskussion med Feministiskt Perspektiv

Resultatet i årets val väcker många frågor och utgör en demokratisk, politisk och organisatorisk utmaning för alla: vari består Sverigedemokraternas framgångar – ur ett inhemskt men också ur ett europeiskt och internationellt perspektiv? Ur ett ekonomiskt, socialt eller ideologiskt perspektiv? På vilket sätt korresponderar dessa faktorer?

Och hur hanterar vi den nuvarande situationen? Var och hur måste demokratin stärkas? Vilka allianser måste slutas – och hur? Vad kan vi förvänta oss av de demokratiska partierna, det politiska systemet, facken och folkrörelserna?

Medverkar i ett samtal om läget efter valet gör

Heléne Lööw, historiker och docent vid Uppsala universitet.

Birgitta Dahl, fd socialdemokratisk energi- och miljöminister och talman i Sveriges riksdag.

Victoria Kawesa, politiker (Fi), feminist och genusvetare.

Nooshi Dadgostar, riksdagsledamot (V) och tidigare aktiv i nätverket “Alby är inte till salu”

Anna-Klara Bratt, chefredaktör Feministiskt Perspektiv och fd chefredaktör Arbetaren.

Samtalsledare: Edda Manga, idéhistoriker och redaktör på Feministiskt Perspektiv

Evenemang på Facebook.

Seminariet är gratis och startar 11:00.

– Demokrati är ingenting man inför, och sedan kan ta för givet. Det är något vi har sett inte minst efter valet.

Det sade tillträdande kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i en första intervju i Svenska Dagbladet efter presentationen av nya regeringen i fredags.

– Det är bra att demokratin beskrivs som färskvara. Det är en komplex sammansättning av faktorer som samverkar för att vi ska kunna beskriva demokratin som sund. Att SD har fått så stort politiskt inflytande genom fria- och demokratiska val gör inte de odemokratiska grundvalar som partiet vilar på mindre problematiska, säger Feministiskt perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt som också kommer att delta i samtalet. Tvärtom, menar hon, säger det något om tillståndet för demokratin.

Tillståndet för demokratin var ett hett diskussionsämne i slutet av 1990-talet, främst för att riksdagspartierna förlorade drastiskt i medlemsantal. När frågan utreddes i en stor Demokratiutredning visade det sig att det politiska engagemanget snarare tycktes öka, men i nya former. Istället för demokratins kris bevittnade vi i själva verket en partiernas kris:

– Bara sett till antalet medlemmar i de politiska partierna får vi nog säga att läget är det motsatta i dag. Feministiskt initiativ har på mindre än ett år fått över 22 000 nya medlemmar, Sverigedemokraterna har också vuxit fram under 2000-talet och samlar många medlemmar. Båda partierna ger i första hand uttryck för ”värderingar” – om än diametralt åtskilda.

I panelen sitter också Birgitta Dahl, tidigare socialdemokratisk energi- och miljöminister och även talman i Sveriges riksdag. I en debattartikel på SVT Opinion i samband med valet av talmän för tre veckor sedan menade Dahl att talmännen aktivt måste verka för folkstyret och grundläggande mänskliga rättigheter och att Sverigedemokraterna och dess företrädare inte uppfyller något av dessa krav.

– Det finns inga regler om att man måste gå efter partiernas storlek när talmännen utses. Det borde ha varit självklart för de demokratiska partierna att utestänga SD. Det har de ju gjort med ordförandeposterna i utskotten och det borde de ha gjort med talmansposten också, som ju är mycket viktigare, med mycket stor betydelse för det svenska folkstyret. Då kan man inte ha någon som inte tror på demokratin och alla människors lika värde. Därför borde SD inte ha kunnat komma i fråga, säger Birgitta Dahl i en intervju i veckans nummer av Feministiskt Perspektiv.

Seminariet sammanfaller på dagen femton år sedan syndikalisten Björn Söderberg blev mördad i sin trappuppgång i Sätra i Stockholm. Söderberg mördades av nazister då han i tidningen Arbetaren avslöjat att en ledande nazist blivit vald som klubbordförande i fackförbundet Handels på sin arbetsplats, vilket var den överordnade nazistiska strategin vid tillfället: att försöka infiltrera fackföreningsrörelsen för att vinna sympatier. Mordet sammanföll med flera nazistiska våldsdåd som kulminerade i de så kallade morden i Malexander, vilka sammantaget gjorde att Sverige var överst på listan för nazistisk terror i världen.

Anna-Klara Bratt var vid tillfället chefredaktör på tidningen Arbetaren och menar att händelserna har stor bäring på det politiska situation vi har i dag:

– Den nazistiska mobiliseringen och militariseringen på gatorna, Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas Parti – och så Sverigedemokraterna i riksdagen – inget av detta är isolerade företeelser.

Det är också av detta skäl som historikern Heléne Lööw bjudits in:

– Efter att ha hållit en ständigt öga på nationella, renodlade nazistiska men också populistiska och rasistiska krafter under under lång tid vet vi att Heléne Lööw kan kasta ljus över det politiska läget vi har i dag, precis som hon gjorde när Björn Söderberg mördades. Vad föder dessa krafter på, var växer de och varför? Det är frågor vi vill samtala med Lööw om, säger Anna-Klara Bratt.

I panelen sitter även Victoria Kawesa, politiker (Fi), feminist och genusvetare och Nooshi Dadgostar, nytillträdd riksdagsledamot (V) och tidigare aktiv i nätverket “Alby är inte till salu”. Båda deltog i förra helgens rödgrönrosa seminariedag med rubriken ”Hur läker vi Sverige” som behandlade just antirasistiska strategier.

– Vi hoppas att vi även ska hinna blicka framåt, utläsa vad som varit och kommer att bli framgångsrika faktorer i arbetet mot de rasistiska krafterna, säger Bratt som också hoppas på ett aktivt utbyte med de som kommit för att lyssna.

Feministiskt Perspektivs redaktör Edda Manga kommer att leda samtalet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: