Kurder har gått ut på gatorna och viktiga byggnader i flera städer i världen och krävt stöd till Kobane.

Hårda gatustrider i Kobane mot IS-milisen

2014-10-07 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

På måndagskvällen trängde IS-styrkor in i den kurdiska staden Kobane som under tre veckor kämpat för att förhindra invasionen. Hårda gerillastrider pågår på gatorna i centrala Kobane sedan dess. Peshmarga-brigaderna i Kobane meddelar att de haft framgångar sedan måndagskvällen och inte kommer att ge upp sin stad så länge de har ammunition.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-08-29 De försvarar den tysta revolutionen i Rojava mot IS

2014-08-15 IS, kriget och kvinnorna

2014-07-24 Kurder i Syrien hotas av Isis


FAKTA

Kobanê ligger 160 kilometer norr om Syriens största stad Aleppo på gränsen till Turkiet och är huvudstad i kantonen Kobanê, den minsta av tre självstyrande enklaver som etablerats i Rojava. Även om både kantonen och staden Kobanê har varit belägrade av IS-styrkor under nära två år har det fungerat som en fristad för syriska folk sedan kriget inleddes, och stadens befolkning på cirka 63 000 invånare har sedan folkräkningen 2010 femdubblats genom mottagandet av människor på flykt.

Under måndagskvällen när nyheten om Kobanes invasion bekräftades gick tusentals kurder i Turkiet ut på gatorna. De demonstrerade mot landets myndigheter som enligt kurder stödjer IS-styrkorna och har vägrat hjälpa Kobane att stå emot terroristgruppen. Flera tusen samlade på Taksimtorget i Istanbul och kravaller har rapporterats.

På uppmaning av PKK och folkvalda politiker i Kobane har kurder i hela världen gått ut sent på måndagskväll på gator och torg och även begett sig till flygplatser i flera europeiska städer, däribland Arlanda i Stockholm. Viktiga byggnader, tågstationer, torg och flygplatser ockuperas av kurder för att få omvärldens uppmärksamhet.

I Holland stormade cirka 100 kurder in i parlamentet och satt på golvet med banderoller och krav på stöd till Kobane. I Tyskland har kurder spontant gått ut på gatorna i flera städer och demonstrerat med krav på akut stöd till Kobane.


Tre veckor belägring

Under de senaste dagarna intensifierades kriget och tungt beväpnade IS-styrkor närmade sig staden Kobanes portar allt mer. Kurdiska peshmerga-trupper menade att de saknade tunga vapen för att kunna stå emot IS-milisens allt intensivare attacker. Med många civila kvar i staden har Kobanes myndigheter befarat en horribel massaker om IS skulle lyckas ta sig in i staden.

Stadens civila invånare har nu evakuerats enligt myndigheterna, men vissa uppgifter tyder på att många civila fortfarande sitter fast i staden.

Under helgen har stora stödmanifestationer ägt rum i flera europeiska städer. I ett tal vid Harvarduniversitet i torsdags, den 2 oktober, pekade den amerikanske vicepresidenten Joe Biden ut Turkiet, Arabemiraten samt Saudiarabien som finansiärer av IS-gruppen.

På söndagen kom uppgifter från Kobane om att Arin Mirkan, ett peshmerga-befäl från kvinnobrigaden miste livet sedan hon i en självmordsattack försökt spränga en IS-pansarvagn. Tidigare i veckan meddelade peshmerga i Kobane att flera kvinnor bildat en självmordsbrigad för att slå emot IS-styrkans pansarvagnar.

Sedan söndagen har konfrontationerna inte upphört, enligt ett pressmeddelande från People's Defense Units där kvinnobrigaden ingår. Där framgår att 15 av de stridande i peshmerga-brigderna mist livet och 74 legosoldater ur IS-milisen, varav dussintals ska ha strukit med i Mirkans självmordsattack.


Kampen för Kobane

Den iranska advokaten och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh är en av 14 välkända journalister, författare, konstnärer, jurister och demokratikämpar i Teheran som hungerstrejkar i solidaritet med Kobane, den självstyrande kurdiska staden i norra Syrien, som kämpar mot IS-gruppens terror. I ett uttalande meddelade Nasrin Sotoudeh och en rad andra att de startar en kampanj i solidaritet med människor i Kobane, som försvarar sig emot IS-milis och med drabbade flyktingar i Irak och Syrien som har flytt IS-milisen (terroristgruppen kallas för Daesh i regionen). Mer än 160 000 syrier, de flesta kurder, har flytt till Turkiet och lever under svåra förhållanden sedan 15 september då Is mobiliserade för att erövra gränsstaden Kobane.

I ett telefonsamtal med DW/persiska säger Sotoudeh, som själv satt fängslad i det ökända Evin-fängelset i Iran på grund av falska politiska anklagelser från september 2010 till 18 september 2013, att IS och "Daesh-barbariet" inte bara hotar kurder, utan hela världens folk.

– Vi hoppas med vår kampanj kunna bidra till uppmärksamhet kring hotet och uppmanar omvärlden att agera.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: