Även äldre kvinnor i västra kurdiska staden Kobane har beväpnat sig mot Isis styrkor.

Kurder i Syrien hotas av Isis

2014-07-24 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Kurder i Syrien slår larm. De varnar för en massaker som hotar civilbefolkningen i staden Kobane och dess kringliggande byar med 500 000 invånare i Aleppoprovinsen. Isis styrkor (Islamiska staten) som har förstärkt sin militära förmåga har omringat staden och försöker erövra den. Även äldre kvinnor i staden har beväpnat sig och bildat ”modersbrigaden”.

Syriska Kurdistan, västra Kurdistan eller Rojava, har sedan början av upproret i Syrien förklarat sig självständigt, tagit avstånd från Assadregimen och samtidigt vägrat samarbeta med islamistiska rebeller. Isis styrkor har under de senaste två åren attackerat Kurdistan med syfte att ta över regionen. Under de senaste veckorna har attackerna intensifierats.

Västra Kurdistan i Syrien anses ha ett sekulärt och demokratiskt mångetniskt styre baserat på federalism med 50 procent kvinnorepresentation. De styrande politiska partierna menar att de strävar efter ett ”jämställt, ekologiskt, radikal-gräsrots-demokratiskt system”. Män som begår polygami eller våld mot kvinnor utesluts från politiska partier och kampen för jämställdhet uppmuntras av det politiska etablissemanget. Kvinnor ingår i samhällslivets olika arenor och även i den beväpnade försvarsstyrkan. Under de senaste veckorna har till och med äldre kurdiska kvinnor beväpnat sig och bildat egna grupper för att försvara staden Kobane, och kurdiska barn från en hotande massaker, som de skriver i sina uttalanden.

Under de senaste dagarna har dessutom 300-400 PKK-aktivister från Turkiet på begäran av sin ledare Abdullah Öcalan, tagit sig över gränsen till Syriska Kurdistan för att stoppa Isis. Staden har en historisk betydelse för den kurdiska frihetsrörelsen och PKK. Irakiska Kurdistan har däremot, enligt uppgifter från kurder i Syrien, vägrat stöd. Nu har män och kvinnor över 18 beväpnat sig i Kobane för att hindra Isis att erövra staden och vädjar till omvärlden för stöd. Att de flesta stater i regionen inte har något intresse i att det sekulära välmående västra Kurdistan, Rojava, växer starkt och blir ett föredöme, ligger enligt kurdiska bedömare bakom Isis invasion.

Västra Kurdistan har klarat sig på sina egna resurser och sällan fått humanitärt bistånd. Befolkningen i Kobane saknar avancerad militärutrustning och många bedömare menar att sannolikheten att staden ska kunna stå emot Isis styrkor som har nyvunna vapen och missiler är begränsad utan internationellt stöd.


Isis på frammarsch

Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien) som nu kallar sig för Islamiska staten, som utropat sig till ett islamiskt kalifat, har ambitioner att bilda sitt eget sunnitiska imperium och styra enligt sin ortodoxa tolkning av sunnitiska sharialagar. Detta genom annektering, assimilation, etno-religiös utrotning och rensning. Isis består i huvudsak av krigsherrar och jihadister från Libyen, Algeriet, Afghanistan, Pakistan och Syrien som brutit sig ur al-Qaida. Isis beskrivs som mer reaktionärt och brutal än vad både talibaner och al-Qaidagrupperna någonsin varit.

I början av juni tog Isis styrkor över den nordirakiska storstaden Mosul. Rapporter om massmord av icke-sunniter, våldtäkt, stening, plundring av bostäder, banker, militärbaser och historiska byggnader har dominerat media i regionen.

Kurder har rapporterat att Isis även har använt kemiska vapen. Något som USA avvisar. De menar att Isis inte har kommit åt användbara kemiska vapen från irakiska militärdepåer.Kristna på flykt

Kristna har levt i storstaden Mosul i norra Irak i 2000 år i samexistens med många andra religiösa samfund och sekter. Staden har historiskt varit mångetnisk och mångreligiös. Nu har Isis, som ockuperat Mosul sedan i juni, deklarerat islamiska staten av Irak. Isis styrkor varnade kristna att antingen konvertera till ortodox sunni-islam, betala höga skatter, bli avrättade eller helt enkelt lämna hus och egendom och flytta. Tusentals kristna har flytt Mosul.

Även tiotusentals shabak och shia-turkmaner deklarerats som avfällingar av Isis och flyr staden. Många turkmener rapporteras tälta utanför irakiska Kurdistan eftersom myndigheter inte släpper in dem. 13 moskéer, heliga historiska platser och kyrkor i Mosul har förstörts. En 1 800 år gamla kyrka sattes i brand.

Irakier i Bagdad har i protest mot Isis behandling av kristna startat en aktion på sociala medier med namn ”I am Iraqi, I am Christian”. Muslimer håller skylt där det står ”Vi alla är kristna” och deltar i mässan på kyrkor för att visa sin solidaritet.

Innan USA: invasion 2003 bodde cirka en miljon kristna i Irak. De flesta har sedan dess flytt landet och i dag finns det cirka 450 000 kvar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: