iDEAL elektronisk musikfestival med kvinnor i Göteborg

2014-10-03 | Elena Smon Wolay padlock

KULTUR

Skivbolaget iDEAL har på lördag en endagsfestival på Göteborgs konsthall med endast kvinnliga tonsättare och dessutom med fri entré. Elena Smon Wolay passade på att ställa tre frågor till Joachim Nordwall.

iDEAL är ett ledande skivbolag sedan 1998 och sedan 2003 en organisation som arrangerar festivaler, konserter och klubbar i Göteborg men även i Stockholm, New York, Paris, Berlin och London. Elektronisk musik är grunden men även genrer som improvisation, skum-rock och noise får en tongivande plats. iDEAL som drivs av Joachim Nordwall har i dagsläget släppt ca 120 vinyler, kassetter och cd’s. Nu på lördag åker portarna upp för iDEAL-FEST i Göteborgs konsthall, en endagsfestival med endast kvinnliga tonsättare och dessutom med fri entré.


Hur kommer det sig att det bara är kvinnliga akter på endagsfestivalen iDEAL-FEST 2014 samtidigt när skivbolaget under samma namn nästintill bara ger ut män?

– Det stämmer inte så bra att vi bara ger ut män men det stämmer fullt ut att det bara är kvinnor på festivalen. Men det har varit så att den musiken som vi letat efter och gett ut mest har gjorts av män. Extrem elektronisk musik har mest gjorts av män, men det har under de senaste åren ändrats och då har ju vi givetvis hittat kvinnor att samarbeta med. Den elektroniska och experimentella musiken har varit ett extremt gubbvälde men det är tack och lov över! Med festivalen på lördag vill jag visa det och presentera en rad artister som skapar otroliga upplevelser.


Hur blev iDEAL-FEST ekonomiskt möjligt med tanke på att det är fri entré och varför hos Göteborgs Konsthall?

– Det är en fantastisk plats med fascinerande akustik. Konsthallen bekostar det mesta och så går iDEAL in med lite också. Jag ville ha det gratis så att ingen har en anledning att stanna hemma!


Är det något annat vi kan se fram emot under kvällen förutom akterna?

– Live-akterna är givetvis det centrala på en musikfest. Men givetvis är miljön otroligt speciell. Nadine Byrne visar filmer i ett separat rum, Beläten säljer våra och artisternas plattor samt andra skumma prylar som de vanligtvis säljer via sin fina mailorder. Nefertiti erbjuder mat och dryck så allt är upplagt för en helkväll 18.00-01.00 då man fått sex uppträdanden under bältet! iDEAL släpper dessutom en ny fantastisk LP med Nadine Byrnes samlade soundtracks.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: