Höga förväntningar på nya jämställdhetsministern

2014-10-03 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Åsa Regnér, tidigare generalsekreterare i RFSU, har utsetts till barn-, äldre- och jämställdhetsminister vid socialdepartementet. Hon kommer närmast från tjänsten som landansvarig för UN Women i Bolivia. Förväntningarna är höga både i kvinnojoursrörelsen och bland feminister i andra partier än de som nu tar regeringsmakten.

Intervju med Åsa Regnér om erfarenheterna från RFSU-tiden:

2012-09-14 "Det handlar bara om att få kvinnor att kröka ryggen"


SVT intervjuar nya statsrådet.

Beskedet välkomnas av Jenny Sonesson, (FP) som varit politiskt sakkunnig hos avgående EU- och demokratiministern Birgitta Ohlsson. På sin Facebooksida skriver hon:

"Som fd generalsekreterare för RFSU kan Åsa Regnér SRHR på djupet. I dessa tider då reproduktiva rättigheter, som abort och fosterdiagnostik, ifrågasätts är jag uppriktigt glad över att Åsa utsetts till jämställdhetsminister."

Roks hade hoppats på att jämställdhetsministern skulle få ett eget departement. Men i kombination med att regeringen kallar sig feministisk och tänker genomföra jämställdhetsintegrering och genusbudgetering för att uppnå jämställdhetsmålen hoppas Roks att Åsa Regnérs erfarenheter och kunskap på området ska leda till att de ideella kvinno- och tjejjourerna uppvärderas.

– Viktigast för Roks är att vi får en feministisk regering med könsmaktsförståelse. Vi välkomnar Åsa Regnér som jämställdhetsminister, och vet att hon har stor erfarenhet och gedigen kunskap om kvinnors rättigheter, säger Roks ordförande Karin Svensson i ett pressmeddelande.

Hon kommenterar också regeringsförklaringen:

– Vi gläder oss åt beskeden om att sexköp utomlands ska kriminaliseras och att regeringen vill se fler fällande domar för sexualbrott och införa en samtyckeslag, och vi ser fram emot konkret besked om hur regeringen vill förbättra kvinno- och tjejjourernas förutsättningar.

Roks efterlyser ett konkret besked om hur jourernas långsiktiga finansiering ska säkras, och har även andra förväntningar på den nya regeringen, det handlar bland annat om att stärka barns skydd mot övergrepp i Föräldrabalken, att straffa överträdelser av kontaktförbud i större utsträckning än i dag, och att tvåårsregeln avskaffas för kvinnor som kommer till Sverige på grund av anknytning.

– Vi hoppas också att partierna under kommande mandatperiod formar en politik mot mäns våld mot kvinnor som har en bred förankring över blockgränserna, eftersom de alla säger att det är en prioriterad fråga, säger Karin Svensson.

Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR) lovordar också utnämningen av Regnér, men undrar liksom Roks varför hon inte får ett eget departement i en regering som kallar sig feministisk.

"Att samla jämställdhetsfrågorna i en enhet under ett departement har visat sig inte varit tillräckligt. Ett eget departement och en egen myndighet hade inneburit ökad tyngd, resurser och prioritet och står inte på något sätt i motsats till jämställdhetsintegrering. SKR hoppas på en löpande diskussion kring detta." skriver förbundets ordförande Zandra Kanakaris och förbundssekreterare Olga Persson i ett pressmeddelande.

Vad SKR däremot välkomnar är flytten av ministerposten från utbildnings- till socialdepartementet och sammanslagningen av kvinnors rättigheter med äldres och barns, som de menar går hand i hand, särskilt i frågor om våld.

"Vår förhoppning är ett ökat jämställdhetsperspektiv på frågor som rör barn, till exempel vårdnad, boende och umgänge. Det handlar också barns rätt att växa upp fria från stereotypa och begränsande normer för kön och sexualitet. Vi hoppas också att sammanslagningen möjliggör ett ökat fokus på våldsförebyggande arbete. "

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: