Ett av kraven är en folkomröstning för att ändra grundlagen.

Stor demonstration för aborträtt på Irland

2014-09-30 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Upp emot 5 000 personer demonstrerade i Dublin i lördags för att ställa krav på en ändrad abortlag. Bland talarna fanns både politiker och representanter för migrantorganisationer.
– Uppslutningen var fantastisk och demonstrationen fick mycket publicitet, säger Justine Murphy från Abortion Rights Campaign.

Justine Murphy tror att frågan nu har nått ut till fler människor och att detta kommer innebära en stärkt opinion för en folkomröstning. I den irländska grundlagen jämställs i dag ett fosters liv med mammans liv, och en ändring av den paragrafen i grundlagen, det åttonde tillägget, är nödvändig för att få till en mindre restriktiv abortlag:

– Vi hoppas att det kommer att innebära ytterligare tryck på att tvinga regeringen att utlysa en folkomröstning som kan upphäva det åttonde tillägget, säger hon.

– Jag tror att demonstrationen gjorde stort intryck och har höjt människors medvetande kring frågan eftersom så många av de stora medierna gjorde nyhetsinslag från demonstrationen.

En av talarna på demonstrationen var Clare Daly, ledamot av det irländska parlamentet (TD), hon meddelade nyligen att hon kommer att presentera ett nytt förslag om folkomröstning i frågan under hösten för att få till stånd en folkomröstning under våren 2015. I sitt tal hänvisade hon bland annat till den unga migrantkvinna, Ms Y, som sökte abort i åttonde veckan och som enligt irländsk lag borde ha kvalificerat sig för en abort då hon var suicidal, men som i stället tvingades genomgå ett sent kejsarsnitt. Clare Daly menade att Ms Y hade flytt till Irland men hamnat ”i helvetet. Att tvingas bära en våldtäktsmans barn, det är bortom grymt” rapporterar The Irish Times:

– Vi är en del av en växande armé, vi vägrar låta oss bli tystade längre. Det räcker inte att gråta krokodiltårar över Magdalenatvätterierna och mor- och barnhemmen och sedan ersätta dem en Ryanairbiljett eller ett abortpiller över nätet, sade hon och hänvisade till Irlands mörka historia där bland andra unga gravida kvinnor spärrades in på institutioner och sedan tvingades adoptera bort sina barn och dagens läge då abortförbudet tvingar många kvinnor att dagligen resa från Irland för att genomgå abort i England.

Amel Yasaf ordförande för en stödorganisation för migrantkvinnor, Akidwa, talade också på demonstrationen och beskrev den förödmjukande behandling och intrång i privatlivet migrantkvinnor tvingas genomgå för att resa utomlands för abort då de måste uppge skälen för resan för myndigheterna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: