Felicia My Piltz kandiderar för Feministiskt initiativ till Region Skåne.

”Tillgängliga ungdomsmottagningar i alla kommuner!”

2014-09-10 | Felicia My Piltz padlock

OPINION

”Vi vill att samtliga kommuner ska vara skyldiga att inrätta tillgängliga ungdomsmottagningar. Att få adekvat stöd, råd och hjälp ska vara en rättighet för alla ungdomar och inte vara beroende på var en bor.” Det skriver Felicia My Piltz som kandiderar för Feministiskt initiativ till Region Skåne.

Felicia My Piltz kandiderar för Feministiskt initiativ till Region Skåne.

Sexualitet, relationer och identitetsutveckling spelar ofta en stor roll i en människas liv, så också i ungdomars liv. En del unga har sex, andra inte. En del ungdomar är inte intresserade av sex och en del ungdomar ser sex som en oerhört viktig del av livet. Vissa ungdomar definierar sig inom den normerande och styrande föreställningen om att det finns två kön, andra inte. En del unga lever den traditionella heterosexuella, tvåsamma och monogama livsstilen, medan andra inte gör det. Oavsett vem en är eller hur en lever sitt liv lyfter sexualitet, relationer och identitet ofta frågor som en inte alltid kan ventilera med människor i sin närmaste omgivning.

Som 18-åring är dessa frågor en del av min vardag och även om jag personligen alltid har haft möjlighet och förmått diskutera dessa frågor fritt mycket på grund av mina privilegier som vit, västerländsk tjej med ett stabilt kön och ett stabilt genusgörande, speglar det min verklighet och inte alla ungdomars verklighet. För flertalet ungdomar behövs ett rum där en kan tala fritt och där inga frågor kopplade till sexualitet, könsidentitet, könsuttryck, sexuell hälsa och relationer är för stora eller för små. Helt enkelt tillgängliga ungdomsmottagningar i alla kommuner.

Att ungdomsmottagningar är väldigt viktiga för ungdomar oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck, sexualitet, funktionalitet, etnicitet, trosuppfattning, ålder och klasstillhörighet visar många nyutkomna rapporter. Deras betydelse framhålls bland annat i analysen Ungdomar och sexualitet 2013/14 från Folkhälsomyndigheten där ungdomsmottagningarna uppges vara en viktig instans för att få information om bland annat preventivmedel och sexuellt överförda infektioner. Flera unga i undersökningen uppger också att de efter kompisar och eventuell partner helst pratar med personal på ungdomsmottagningar när det gäller sexualitet, relationer och identitet. Även RFSU framhåller i sin RFSU:S Sverigebarometer 2014 vikten av tillgängliga ungdomsmottagningar då de är en viktig del i ett förebyggande arbete, beträffande kunskap om och tillgång till preventivmedel, samt gällande råd och stöd. Enligt RFSU:s rapport är ungdomsmottagningar oerhört värdefulla för ungdomars sexuella, fysiska och psykiska hälsa.

Trots detta är ungdomsmottagningar idag en frivillig verksamhet för landsting och kommuner, det finns alltså ingen nationell reglering. I Skåne till exempel där jag bor har endast sjutton av trettiotre kommuner ungdomsmottagningar. I minst två av dessa sjutton kommuner, Bjuv och Höganäs, saknas för närvarande bemanning vilket resulterar i att ungdomar som bor i dessa kommuner får ta sig till en annan kommun för att få råd, stöd eller hjälp. Förutom detta stänger vissa ungdomsmottagningar sin verksamhet under somrarna eller begränsar sina öppettider. I sexton kommuner i Skåne finns alltså inga ungdomsmottagningar alls, vilket heller inte är unikt för Skåne, och en kan ställa sig frågan om politiker i dessa kommuner på allvar tror att ungdomar bosatta här inte funderar över frågor kopplade till sexualitet, relationer och identitet.

En kan också ställa sig frågan om politiker i dessa kommuner tror att alla ungdomar har ekonomiska förutsättningar för att ta sig till en annan kommun där det finns ungdomsmottagningar. För det kan väl inte vara så att resurser fördelas orättvist utifrån hierarkiska maktstrukturer där ungdomars välbefinnande inte ses som prioriterat? För det kan väl inte vara så att vuxennormen och ekonomiska intressen går före ungdomars sexuella, fysiska och psykiska hälsa?

Vi i Feministiskt initiativ vill bryta nuvarande system där ekonomiska intressen går före mänskligt värde. Som en del i detta arbete vill vi att samtliga kommuner ska vara skyldiga att inrätta tillgängliga ungdomsmottagningar. Att få adekvat stöd, råd och hjälp ska vara en rättighet för alla ungdomar och inte vara beroende på var en bor. Med tillgänglighet avser vi fysisk tillgänglighet som öppettider och framkomlighet, men också att ungdomsmottagningarnas personal utgår från ett normkritiskt perspektiv. I verksamheten bör inte den heterosexuella matrisen fungera normerande och styrande, och en bör inte anta att alla ungdomar vill leva sitt liv i tvåsamhet. Likaså vill vi inom Feministiskt initiativ verka för att alla ungdomsmottagningar har information och kunskap gällande transfrågor. Som ung transperson ska en kunna förvänta sig ett adekvat bemötande oavsett vilken kommun en bor i.

För det är hög tid att ta alla ungdomars verklighet på allvar. En verklighet som bland annat fordrar tillgängliga ungdomsmottagningar i alla kommuner!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: