”Gaza-röstningen bär jag med mig som ett öppet sår”
2014-09-09 | Anna-Klara Bratt
UTRIKES
Soraya Posts val av partigrupp i EU-parlamentet, hennes röst på Jean-Claude Juncker och beslutet att ställa sig bakom S & D:s resolution om Gaza har väckt frågor och kritik både i och utanför Feministiskt initiativ. Nu har Soraya Post installerat sig i Bryssel och har förstärkt teamet med två nya medarbetare.
– Jag är van att köra mitt race och gå på i den romska aktivismen. Gaza-resolutionen har lärt mig mycket, säger Post till Feministiskt Perspektiv. På fredag kommer hon till Sverige för för att delta i valrörelsens slutspurt.
RELATERADE ARTIKLAR:
2014-08-08 ”Att säga en sak men göra en annan”
2014-07-18: Mycket på spel i Bryssel
2014-07-16: Sveket från Soraya Post
2014-07-15: Post i blåsväder efter valet av EU-kommissionsordförande
2014-06-19: #euvalet: Experter eniga – strategiskt gruppval av Fi
Är du installerad i Bryssel nu?
– Jag är installerad och kontoret surrar som ett gäng arga bin! Men det är självklart en annorlunda övning att vara borta från familj och vänner så här mycket. Det är mycket att vänja sig vid och den processen måste också få ha sin gång.
Hur ser veckorna ut – börjar de ta form?
– De börjar med måndagsmöte, som sig bör. Sen försvinner teamet ut till olika utskotts-, arbets- och förberedelsemöten. På luncherna försöker jag träffa organisationer och journalister, jag vill ringa dem före de ringer mig! Vi kommer snart fråga ut kommissionärer och då gäller det att ha på fötterna. Sedan blir det en hel del konferenser för mig också. Det är otroligt viktigt för mig att det civila samhället känner att jag är tillgänglig. Det är mycket med det administrativa, jag ömmar för mitt team som får ta sig igenom den här byråkratin. Sedan fikar vi ju också, det måste man, för det blir väldigt långa arbetsdagar.
Valet av grupp i EU förvånade många. Spekulationerna och diskussionerna inför EU-valet hade i huvudsak berört den gröna eller röda gruppen. Styrelsemedlemmar i Feministiskt initiativ har vittnat om hur de, efter att ha hört hur förhandlingarna avlöpte efter valet, tydligt ställde sig bakom valet av grupp – vad var det egentligen som föranledde att Fi valde S & D i EU-parlamentet?
– Jag har gjort flera val som inte stämmer överens med den gängse bilden av vad en feminist ska göra i EU. Jag sitter varken i miljö- eller vänstergruppen. Jag sitter inte heller i jämställdhetsutskottet FEMM. Det finns flera anledningar till det. Nästan alla de starka europeiska feministiska rösterna sitter i dag i opposition, och i och med de breda överenskommelserna mellan den socialdemokratiska gruppen och högergrupperingen har vi en relativt tandlös opposition. Den situationen förvärras i år av att det växande bruna blocket tvingar ihop högern och socialdemokraterna ännu mer. Nu när vi har ett regelrätt feministiskt parti behöver vi ta ett stort och viktigt steg in i rummen där beslut fattas på riktigt. Det är inte en bekväm miljö, men det är oerhört viktigt att dessa parlamentariker får höra vad vi har att säga. De lyssnar eftersom jag har fått mycket utrymme av ledningen i S&D och folk i gruppen vet vem jag är. På detaljnivå gav mig S&D löften om att sätta mänskliga rättigheter på agendan, roller som antirasistisk och romsk talesperson samt tillgång till extrapersonal för att arbeta med romska frågor. Jag fick också välja fritt vilka utskott jag ville sitta i. Det är enorma resurser och det är en stor scen som betyder mycket talartid och stor megafon. Etablissemanget behöver vakna upp och finna feminister bredvid sig – de är alldeles för vana att avfärda oss på ren reflex som opposition.
Marita Ulvskog sägs ha spelat en avgörande roll då hon inkom med en invit till Feministiskt initiativ – vad innebar den utsträckta handen för samarbete i en inhemsk kontext? Finns det några övriga samarbeten eller diskussioner med Socialdemokraterna i Sverige – eller är samarbetet i EU en enskild företeelse, strikt begränsad till arbetet i Bryssel?
– Feministiskt initiativ välkomnar en regering ledd av Socialdemokraterna, det är ingen hemlighet. Men alla som känner till svensk politik känner också till att Socialdemokraterna är ett mycket försiktigt parti. Att Marita Ulvskog tog den initiala kontakten gentemot mig och EU ska inte på något sätt ses som en indikator för Socialdemokraternas iver att samarbeta med Fi i Sverige. Här är jag ett mandat i en grupp på över 200 parlamentariker – det är ett helt annat scenario än i en eventuell rosarödgrön regering. Men jag hoppas verkligen att så många socialdemokrater som möjligt röstar rosa nu så vi kan få skära av de rasistiska partierna från makten.
Kan valet av grupp i EU sägas återspegla en motsvarande inhemsk önskan om ett närmare samarbete med Socialdemokraterna på samma bevekelsegrunder? Vad tror ni att valet av grupp har för betydelse för möjligheterna att samarbeta med exempelvis Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Sverige?
– Det får du fråga de inhemska politikerna om. Jag har fullt upp med att kalkylera intriger i Bryssel!
Hur kan den första tiden i EU sammanfattas?
– Taktiskt förberedande. Vi ska vara här i fem år. Det är otroligt lång tid, så planering är A och O. Med hjälp av Juncker-valet kunde vi garantera att de verktyg vi behöver för att arbeta med mänskliga rättigheter, och hela vårt politiska register, kommer finnas tillgängliga. Med hjälp av gruppförhandlingarna kunde vi säkra det utrymme vi behöver för att höras. Snart kommer vi ha alla pusselbitar för att kunna börja bygga parlamentariskt arbete. Gaza-röstning bär jag med mig som ett öppet sår. Men det ska jag göra upp för i mina utrikesutskott! Det lovar jag!
Rösten på Jean-Claude Juncker har blivit omtalad – och kritiserad – främst från vänsterhåll, men även av partimedlemmar i Fi. Bland annat har den interndemokratiska processen ifrågasatts men också själva rösten. Hur stora konsekvenser tror ni att Juncker-rösten kan ha fått i en svensk kontext?
– Först och främst handlade den om att bekräfta att de här fem åren skulle handla om att europakonventionen om mänskliga rättigheter skulle bli tillämplig när man tillämpar EU-rätten. Det gör att det blir svårare att undvika europakonventionen för EU-länder och det påverkar EU-domstolen. Det är ett verktyg som vi i Fi behöver för att gå efter alla våra andra politiska mål – vare sig det handlar om jämställdhet eller Frontex. Jag drev den frågan i nära kontakt med vår ordförande Gianni Pittella och han gratulerade mig efteråt, det var en sorglig och viktig dag. Sedan tycker jag också att det är viktigt att demokratisera hur vi utser ordföranden för kommissionen. Istället för att rådet ska välja en ordförande fick parlamentet chansen att rösta igenom en ordförande som skulle bero av EU-valet. Högern har det folkliga mandatet i EU och därför fick de välja ordförande. Om parlamentet inte hade kunnat enas om högerns Juncker skulle inte heller parlamentet kunna enas om andra ordföranden efter framtida EU-val. Att ta den makten från statscheferna och ge till parlamentarikerna är viktigt för att demokratisera EU.
En annan röst som väckt starka reaktioner är underskriften på resolutionen om Gaza – varför var det viktigt eller riktigt att ställa sig bakom den?
– Naturligtvis är det en svag resolution eftersom den inte tillskriver Israel rollen som ockupationsmakt. Det är inte riktigt att ställa sig bakom, men utifrån en parlamentarisk synpunkt kan det vara viktigt. Utan en resolution hade EU varit helt tyst och vi hade inte kunnat arbeta vidare med frågan. Nu är resolutionen levande och vi kan jobba vidare med portföljen i utskotten och vi kan bjuda in organisationer som kan och vill påverka. Jag sitter i två utrikespolitiska utskott för att kunna arbeta för Gaza på ett konstruktivt sätt som kan generera en bättre resolution i framtiden. Samtidigt är det nytt för mig att bygga förtroende över tid med väljarna. Jag är van att köra mitt race och gå på i den romska aktivismen. Gaza-resolutionen har lärt mig mycket. Markinvasionen skedde några timmar efter resolutionen gått igenom och då brände ångesten. Mitt hjärta är med det palestinska folket.
Hur tror du sammantaget att dessa beslut korresponderar med valresultatet i Sverige?
– Alla fior runt hela Sverige har skapat en demokratirörelse som vi ska vara jävligt stolta över. Vi har gett nytt liv till den politiska debatten. Vår kampanj har alltid varit en kamp för en djupare förståelse för demokrati. Den segern kommer stå kvar hur det än går på valnatten. Vi har en lång vandring att göra tillsammans, om någon faller så hjälper vi den upp. Jag vet när mina fior tycker att jag har fallit för jag läser det på Facebook och Twitter. De stoppar mig på gatorna och berättar om sin besvikelse eller om hur stolta de är. Jag tar med mig varje ord varje dag. Det är det Fi som jag röstar på och det är det Fi som jag vill se i valresultatet.
Kommer du att medverka i den svenska valrörelsen?
– Det är väldigt svårt. Jag har ett stort ansvar att organisera oss i EU. Fokus har legat på att få ut Feministiskt initiativ internationellt för att inspirera feminister över hela världen att organisera sig. De svenska partierna som redan har löpande kanslier i Bryssel har mycket större möjlighet att åka hem och kampanja eftersom saker och ting sköter sig själva för dem. Men jag kör i alla fall stort homeparty i Vitabergsparken i Stockholm innan valet. Jag är också med på valvakan men jag är så nervös att jag knappt kan stå upp!
Vad ligger närmast på agenda i Bryssel?
– Jag har samlat stöd för en interparlamentarisk arbetsgrupp mot antitziganism och vi måste se till att den får en så bra plattform som möjligt. Sedan är det att kritisera det låga antalet kvinnor i kommissionen och se till att de få kvinnorna som finns i den får så bra ämbeten som möjligt. Jag tycker att de borde få alla de högsta posterna. Hittills har Juncker kunnat klandra de europeiska länderna men nu börjar vi närma oss hans egen makt och då gäller det att inte låta honom komma undan!
Kasper Paulig är jurist och politisk sakkunnig och arbetar tillsammans med Kristin Tran, partilänk och politiskt sakkunnig och Hermes Holm, kanslichef, i teamet kring Soraya Post i Bryssel.
Kommentarer
Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST