Nazismen vid historiens slut

2014-09-05 | Sara A Andersson padlock 1

FEMINISM

Många av de liberaler som dominerar det offentliga livet försöker inbilla oss att vi lever vid Historiens slut, i den bästa av alla världar. Från denna position vägrar de erkänna det nazistiska våldets strukturella hot och likställer nazister med antirasister. I detta läge får nazister tillfälle att använda liberala principer som verktyg för att skjuta fram de egna positionerna. Det skriver Sara A Andersson i en personlig reflektion över den offentliga debatten i allmänhet och fenomenet Selimovic i synnerhet.

Dagens debattsamhälle: liberaler som översätter vänstern och antirasisters mod att stå upp mot fascister som orsaken till fascismen själv. Strukturförnekare som publiceras på bästa ledarplats och får sprida sina halmdockor om “nyttiga idioter” och den “våldsamma vänstern”.

Debatt, debatt och ännu mer debatt. Ingen vilja att komma framåt.

Jag tänker; vad mycket bra alster det skulle rymmas i diverse tidningar om de slutade publicera dessa pseudodebatter. Men vad det handlar om är dagstidningar, som faller inom ramen för en borgerlig hegemoni, som vill skapa debatt, vars näring kommer från att folk vill ta debatter – de vill generera läsarsiffror, för att göra profit på oss och vår kamp, för att ta udden av vad som är viktigt och lura oss på vår uppmärksamhet.

Som Ali Esbati skriver när han påminner oss om att vi inte ska ta debatten på premisser som enbart bidrar till att höja högerpopulisters inflytande: "Det är inte så svårt att förstå, att högerpopulismen vinner framgångar när det offentliga samtalet domineras av just den typ av ”debatt” som högerpopulisterna vinner på att hålla bubblande.”

Återigen behöver vi påminnas om orden: Vi måste våga vägra ta debatten!

Jasenko Selimovic, en i raden av dessa liberaler som anklagar vänstern och antirasister har återigen publicerat en text, på väldigt många tecken, i Dagens Nyheter. Hade Selimovic inte haft rollen som statssekreterare hos integrationsminiser Erik Ullenhaag, hade vi kunnat låta artikeln i DN passera obemärkt med tankegången: Jasenko fortsätt regissera pjäser. Nu är det inte så.

Jag ska fatta mig kort.

Låt mig måla upp ett scenario för er hur det skulle kunna vara. Liberaler och vänstern, sida vid sida, ord och kroppar som organiserar sig tillsammans mot fascisternas våld. Inga nazistledare tackar liberaler för att de stöttat dem under sin turné, fascister hotar inte längre demokratin, nazister attackerar inte längre antirasister. Sverige har inte längre störst andel fattiga i Norden, utan vi har jämnat ut de ekonomiska klyftorna.

Vi lever alla i ett samhälle där rasism, sexism och klassklyftor inte sätter sig inpå huden – inte drabbar oss.

Nej, vi är inte där än. Historien är inte slut, framtiden är vår att vinna. Även om dagens liberaler varken verkar intresserade av framtiden eller att enas med vänstern. För vad många liberaler som dominerar den offentliga diskursen gör sig skyldiga till är att försöka inbilla oss att historiens slut redan är här, att vi lever i den bästa av alla världar redan.

Det är i ljuset av detta vi bör se samtidens liberaler som Jasenko Selimovic och hans gelikar med samma tankegångar.

Förutom att vara nöjd med “det som är”, med nu:et, gör sig dessa liberaler skyldiga till att sätta likhetstecken mellan nazister och vänstern – en kålsuparteori där vänstern översätts som lika våldsam som nazister.

Jag önskar att liberaler ville erkänna att nazisters våld är strukturellt och ett reellt hot, inte bara mot människors existens, men även mot demokratin – genom att utnyttja yttrandefrihet och via demokratisk väg skaffa sig inflytande vill de avskaffa just demokratin.

I en krönika skriver Anna Wigenmark, människorättsjurist: “Yttrandefriheten är inte absolut. Utgångspunkten för en demokrati är skyddet och respekten för det universella människovärdet och det är inte bara möjligt utan ibland till och med nödvändigt att begränsa utrymmet för yttrandefriheten när syftet med orden är att skada andra och undergräva deras rättigheter.”

Ord som yttrandefrihet och demokrati är viktiga för liberaler, historiskt och idag. Men jag kan inte låta bli att undra om liberaler tror att yttrandefrihet och demokrati enbart gäller liberaler; Allt åt alla liberaler – och nazister?

Tusentals människor samlas och organiserar sig runtom i Sverige, vi mobiliserar oss mot nazisters framfart – men framförallt är det en manifestation för ett samhälle där ras, sexualitet och politiska åsikter inte ska stå i vägen för att vara en självklar del av samhället. Just därför är det viktigt att propagera för yttrandefrihet och demokrati i tider då nazister använder dem som verktyg för att skjuta fram egna positioner, och skaffa sig mandat att utöva ideologiskt grundat våld.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140905 - Linnea Bruno

Så bra skrivet - tack!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: