Dagen då nazister gick på Stockholms gator

2014-08-29 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Klockan 14 på lördagseftermiddagen ringde S:t Jakobs kyrkklockor i centrala Stockholm för att varna: "Faran är här." Folk hade börjat samlas i Kungsträdgården i närheten en timme tidigare och de blev allt fler. ”Inga nazister på våra gator”, ropade unga som gamla. Polisens kravallstaket hindrade folk från att säga detta till nazisterna ansikte mot ansikte.

Nazisterna kördes in till sin reserverade och välbevakade mötesplats vid Gustaf Adolfs torg och höll sitt valmöte i lugn och ro. Omkring 100 anhängare till nazistiska Svenskarnas parti ropade ”Sverige åt svenskarna”. De drack läsk som partiet bjöd på under Operahusets skylt som visade budskap om mångfald. Med glada miner viftade de med sina gula flaggor med den hakkorsliknande "skräckhjälmen" på och poserade för journalisterna som hade samlats.


På andra sidan kravallstaketet stod unga som gamla och manifesterade i protest mot nazisternas marsch på Stockholms gator. Många skramlade med sina nyckelknippor, andra klappade händerna, några visslade eller spelade instrument, alla ropade ”inga nazister på våra gator”.



Vid 17-tiden återvände nazisterna till sin bevakade torgplats efter att ha marscherat på tomma gator till Skeppsholmen och tillbaka, skyddade från allmänheten. Stockholmare stod fortfarande bakom polisens kravallstaket runt om torget utan att ens kunna se nazisterna och sjöng: ”Hela Stockholm hatar rasismen!”



Protesterna gick förhållandevis lugnt till men det förekom även sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Fler bilder från antirasistiska demonstrationen på Kungsträdgården i Stockholm. Foto: F.Fani



Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: