Lars Gårdfeldt, Fi: Judehat och islamofobi går hand i hand

2014-08-18 | Lars Gårdfeldt padlock

OPINION

"En attack på en man med kippa är lika förkastligt som en attack på en kvinna med slöja. Enbart ett kraftigt ställningstagande för alla människors lika värde och rätt till frihet och respekt – oavsett religion – garanterar ett samhälle där alla kan samexistera." Det skriver Lars Gårdfeldt, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ, i oro över tilltagande antisemitism i Sverige.

Lars Gårdfeldt är riksdagskandidat för Feministiskt initiativ

Först ville jag inte tro att det var sant. Jag stirrade och stirrade på datorskärmen framför mig. Jag var inne på Aftonbladets humorsajt "Helt Normalt". På en tecknad bild såg jag två seriefigurer i häftigt gräl över situationen i hemlandet Israel. Så säger den ene av dem (som bär ett fredsplakat i handen) "Lämna Israel? När mina föräldrar, som överlevde förintelsen, tog sig till Israel för att ge mig ett liv i fred och frihet...?". Svaret från den andre seriefiguren (en ortodox jude) blir då "Det är ju det jag säger: Hitler gasade fel judar".

Jag funderade en vända på om Aftonbladet och "Helt normalt" kunde vara utsatta för en hackerattack? Någon från Svenskarnas parti eller så, som ville föra ut sitt judehat och samtidigt skada Aftonbladet? Men så var det inte dessvärre. Någon dag senare plockade Aftonbladet bort serieteckningen och nöjeschefen Tobias W Lidner förklarade att något brustit i rutinen och att de nu ska skärpa sina rutiner kring "Helt Normalt".

Aftonbladets lapsus, med "skämtet" om att "Hitler gasade fel judar" skedde nu inte i ett vakuum. I skuggan av Gazakriget har det skett otaliga antisemitiska hatbrott och angrepp mot svenska judar. Under paraden i samband med Stockholm Pride hördes på sina håll burop när den judiska församlingen passerade åskådarna längs paradvägen. En av församlingens medlemmar, Mirjam Sedwall, berättar i DN (3/8) hur hon blir tilltalad under paraden med frågan om "varför vi dödar palestinska barn?". Och i Malmö attackerades för ett par veckor sedan rabbinen i Malmös judiska församling på öppen gata. Från en förbipasserande bil kastade någon en flaska mot rabbin Shneur Kesselman och skrek "fucking judar".

Parallellt med de tilltagande antisemitiska hatbrotten, ger Gazakriget samtidigt upphov till förnyade attacker mot svenska muslimer. Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) skildrar i sin blogg (6/8) hur främlingsfientliga sajter, som exempelvis Avpixlat, ständigt frammålar den rasistiska bilden av invandrare från Mellanöstern som ett kollektiv av fanatiska extremister. I kommentatorsfälten på dessa sajter kan man läsa sådant som "Skulle tro att muslimerna bara kommer hit för att vandalisera synagogor och judisk egendom".

SKMA berättar även om en porträttbild av integrationsminister Erik Ullenhag som fått flitig spridning i sociala medier. Bildtexten lyder "Reagerar med avsky mot den antisemitism som drabbar Sveriges judar. Är själv den som tagit hit alla antisemiter". Så sprids den falska föreställningen att den svenska antisemitismen främst skulle vara en muslimsk företeelse. Och så försöker rasistiska krafter sätta två utsatta grupper mot varandra: judar mot muslimer, muslimer mot judar.

Feministiskt Initiativ ser med stor oro hur antisemitismen tilltar i Sverige, i Europa och i världen. Vi ser hur judar förföljs och trakasseras. Vi ser hur judarna i Europa börjat utvandra – med hot för sin säkerhet och för sina liv. Vi ser hur detta händer i Europa – åter igen. För oss är det viktigt att, som det partiet i svensk politik som står starkast upp för mänskliga rättigheter, bekämpa alla typer av människoföraktande ideologier och stå upp för allas rätt att få vara den de är. Vi ser hur olika typer av människohatiska tankesätt går hand i hand med varandra – och hur det aldrig går att hålla dessa isär. En attack på en man med kippa är lika förkastligt som en attack på en kvinna med slöja. Enbart ett kraftigt ställningstagande för alla människors lika värde och rätt till frihet och respekt – oavsett religion – garanterar ett samhälle där alla kan samexistera.

Feministiskt initiativ vill bland annat skärpa lagen om hets mot folkgrupp och satsa på folkbildningskampanjer för att bekämpa diskrimineringen i samhället. Det finns inget ursäktande av att judar attackeras, trakasseras och förföljs enbart på grund av sin religion och tillhörighet. För Fi är alla människor i hela världen lika välkomna, lika viktiga och lika mycket värda. En attack på en jude eller judinna är en attack på oss alla.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: