Det var 1999 som Ángela González flydde från sin make med dottern Andrea efter flera år av misshandel, men våldet fortsatte, skriver tidningen El País. 30 gånger anmälde González mannen till polisen för att ha hotat och misshandlat henne. Hon vände sig till domstol för att få beskydd för sig och dottern, och bad om att dotterns umgänge med exmaken skulle övervakas.
Konsekvensen av det spanska rättssystemets bristfälliga hantering blev att exmaken mördade Ángela González då sjuåriga dotter Andrea under ett oövervakat besök 2003 som godkänts av domstol. Efter mordet tog mannen livet av sig själv.
Ángela González anmälde först myndigheterna inom ramen för det spanska rättsväsendet, som dömde till hennes nackdel. Då vände hon sig till Women's Link Worldwide, en ideell människorättsorganisation som på juridisk väg kämpar för respekt för kvinnors rättigheter globalt.
Sker i varje land
Organisationen åtog sig fallet och gjorde 2012 en anmälan till Cedaw med utgångspunkten att Andreas död hade kunnat förhindras. Cedaws dom innebär att den spanska regeringen ska kompensera Angela González proportionerligt. I dokumentet från Cedaw framhålls att varken Ángela González eller hennes dotter Andrea beskyddades, att förövaren inte ställdes till svars och att staten varken utredde eller kompenserade offret för skadorna.
– Syftet här har varit att få en dom som kan fungera som riktlinje så att andra länder tillämpar sina lagar om könsrelaterat våld. Detta kommer att bidra till bättre skydd för barn, så att deras rättigheter ges största prioritet, eftersom underlåtenhet att skydda barn är något som sker i varje land, säger Paloma Soria från Women’s Link.
Nu har de spanska myndigheterna sex månader på sig att ta ställning till hur mycket Ángela González ska få i skadestånd för mordet på dottern. Cedaws dom kräver också att Spanien utbildar domare och andra aktörer för att förhindra att något liknande händer igen.
Viviana Waisman, chef för Women's Link Worldwide, säger till El País att domen är övertygande.
– Cedaw säger att det spanska rättssystemets misslyckande direkt ledde till Andreas död, och att den spanska staten misshandlade Ángela genom att vägra acceptera sin försumlighet, säger hon.
Tillvarata barns intressen!
Det är med blandade känslor som Ángela Gonzáles tagit emot beskedet om domen. Hon inledde en presskonferens som sändes i spanska statstelevisionen med att fråga retoriskt hur mycket en dotters död kostar. I en intervju med Cadena Ser säger hon sig ha återfått tron på rättvisan, men att hon fortfarande misstror det spanska rättsväsende som vände henne ryggen under elva års tid.
– Jag känner mig misshandlad, upprörd och förödmjukad av staten, säger hon och konstaterar att hon fram tills nu varit osynlig.
Vissa förbättringar har skett. 2004 infördes en omfattande lagstiftning för att bekämpa våldet mot kvinnor av den dåvarande socialdemokratiska regeringen, som Ángela González fall inte omfattades av.
– Spanien har kommit tillräckligt långt när det gäller att införa lagar men inte att utföra dem. Det första som måste göras nu är att få domare att förstå könsrelaterat våld, att socialarbetare ska förstå könsrelaterat våld, och veta hur de ska skriva rapporter så att barnets intresse alltid tas tillvara i domstolsbeslut, säger hon.
Stater ansvariga för kvinnors säkerhet
Miguel Lorente, rättsläkare och ansvarig för den tidigare socialdemokratiska regeringens arbete mot könsrelaterat våld. Han konstaterar i en kommentar att fäders umgängesrätt bara förhindras av spanska domstolar i 3 procent av fallen.
– Det visar att i praktiken lever gamla stereotyper kvar och att mamman fortfarande anses sakna trovärdighet. Vi måste komma förbi idén om att en man som misshandlar sin fru eller partner inte nödvändigtvis är en dålig far – han är inte lämplig att vara far från den stund då han skadar sina barns mor. Vi måste också komma förbi idén att kvinnor använder lagstiftning om våld mot kvinnor för att få vårdnaden om sina barn eller andra fördelar under skilsmässoprocesser, säger han.
Domen har välkomnats av flera människorättsorganisationer, bland andra Fundación Internacional Baltasar Garzón, som i ett uttalande beskriver dokumentet som historiskt när det gäller att ställa stater till svars för våldsutsatta kvinnors säkerhet.
Hälsodepartementet har uttalat sig om Cedaws dom och utlovat nya mekanismer för att skydda minderåriga.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST