Var är solidariteten med feministerna och HBTQI-personerna i Finland?

#sthlmpride: Festivalen är igång

2014-07-28 | Aida Paridad padlock

INRIKES

I dag startade Stockholm Pride. I år med tema vardag och över 200 programpunkter. Årets heta frågor som rör transaktivism och antirasism återfinns bland programpunkterna tillsammans med asylfrågor, Lesbisk gala och Pride Comedy. Aida Paridad har botaniserat i utbudet.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-07-25: Vill göra Stockholm Pride mer feministisk och intersektionell

Årets Stockholm Pride är igång – i år med temat är Vardag. Stockholm Pride har fler programpunkter än någonsin med fokus på alltifrån asylpolitik och hatbrott till ”sexleksaker för röv & kuk”. Conchita Wurst kommer till Pride Park, Mona Sahlin, den sydafrikanska imamen Ludovic Mohamed Zahed och prästen Lars Gårdfeldt kommer agera vigselförättare på 7-eleven där folk kan snabbgifta sig, och Unga Tur kommer att framföra Ett uppror – the transgender version.

Vårens heta feministiska frågor syns delvis i programmet. En snabb genomgång av de runt 200 programpunkterna visar bland annat att runt 14 programpunkter behandlar antirasism och 22 har transfrågor i fokus.

Bland deltagarna inom dessa områden hittar vi till exempel flitiga debattören Maria Ramnehill som bland annat kommer att diskutera CIS-normer inom feminismen och nätaktivismen bland transpersoner och frågan varför trans fortfarande är en så svår för många feminister.

Initiativtagarna till Rummet och kulturföreningarna Tryck och FAGS ska diskutera separatism som organiseringsmetod för den antirasistiska aktivismen. Även flyktingfrågor uppmärksammas med fokus på svensk och europeisk asylpolitik. Bland annat kommer RFSL hålla en heldags Asylforum, för att belysa politiken och praktiken kring asylpolitik och dess konsekvenser.

Stig-Åke Petersson har under måndagen diskuterat det 40-åriga arbetet med HBT-flyktingar och Foujan Rouzbeh satt under måndagen i Fi:s panelsamtal med bland annat migrationsverket om kravet på allmän flyktingamnesti.

Även valåret märks i programmet. Redan på måndagen har RFLS hållit ett seminarium om sin granskning av de politiska partierna, och senare i veckan kommer ytterligare ett seminarium om tiden efter EU-valet och hur de invalda parlamentarikerna agerat än så länge. De flesta politiska partier finns representerade, men arrangörerna har markerat mot Sverigedemokraterna och meddelade i veckan att de inte är välkomna varken på Stockholm eller Malmö Pride.

Och så blir det både Lesbisk gala med Moa Svan och Nour el Refai och Pride Comedy med Pernilla Hammargren, Shanti Rydvall Menon, Pelle Helgesson och specialinbjudna gästen Mian Lodalen.

Hela programmet kan ni se på Prides hemsida.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: