Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet.

"Välfärden är underfinansierad"

2014-07-04 | Ulla Andersson padlock

OPINION

Behovet av välfärdstjänster kommer alltid att finnas. Det handlar om jobb som varken flyttar utomlands eller hotas av internationell konkurrens, utan är hållbara för framtiden. Dessutom skapar välfärden livsviktigt livsutrymme för kvinnor, men den ekonomiska politiken handlar om vem som varit bäst på att sänka skatten, menar Ulla Andersson (V).

Ulla Andersson är Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Det finns jobb som utförs och som vi alla är beroende av. De binder samman våra liv med varandra och de skapar förutsättningar för oss att leva våra liv mer fritt och tryggt om de tillförs de resurser som faktiskt krävs för att de ska bli utförda på bästa sätt. Vi påverkas alla utav dem. Om de håller dålig kvalitet inskränker de kvinnors liv men funkar de så skapar de livsutrymme. Sveriges framtid handlar om välfärdsjobben inom omvårdnad, omsorg, vård och utbildning.

Det är närmast obegripligt att den ekonomiska politiken under senare år har handlat om vilka som är bäst på att sänka skatten. Vår framtid handlar inte om vem av oss som har den tjockaste plånboken som privat personer utan hur vi vill använda oss av våra möjligheter och skapa oss en bättre framtid.

Så istället för en skendebatt om höjd snus på skatt som räddning för välfärdens underfinansiering låt oss inse att om vi menar allvar med att förstärka kvalitén och bygga ut välfärden så kommer det att kosta betydligt mer än så.

Vänsterpartiet föreslår den största förstärkningen av resurser till välfärden så att det på allvar ska bli skillnad i arbetsvillkor och kvinnors vardag. Minskade barngruppsstorlekar i förskola och på fritids. Betydligt fler anställda i äldreomsorg och sjukvård. Resurser till trygga förlossningar och till ökad lärartäthet i skolan. Visst det kostar men det är vi kvinnor värda - vi har allt för länge väntat på vår tur. Och jag vill påstå att det kostar mer att avstå.

Vi behöver välfärdstjänsterna när vi ska föda våra älskade barn, våra barn behöver pedagogik för sin utveckling, omsorg och utbildning, vi själva kan gång på gång behöva komplettera eller utbilda om oss, vi kan bli sjuka och en dag är vi så gamla att kroppen inte längre orkar med det dagliga så vi behöver hjälp och omsorg. Medan vi yrkesarbetar behöver andra ta hand om våra nära och kära. Kort sagt välfärden är basen för allas våra liv och för vår framtid. Och det är vi kvinnor som arbetar i den.

Vi vet dessutom att de arbetsuppgifterna alltid kommer att behövas. Det är inga jobb som flyttar utomlands eller hotas av internationell konkurrens. Det är hållbara framtidsjobb. Hållbara både utifrån ett tillväxtperspektiv och ett ekologiskt. Alla privata företag är beroende av välfärdstjänsterna för sig själva och för sina anställda oavsett om det är produktions- eller tjänstesektor.

Jag menar att vi måste få en ekonomisk politik som ser bortom rädslor för skattehöjningar och jag går så långt att jag menar att vi är skyldiga att göra det för dagens kvinnor och för kommande generationers kvinnor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: