Maria Jansson är statsvetare vid Stockholms universitet.

Sifos siffror strategiskt bra för Fi

2014-07-01 | Maria Jansson padlock

INRIKES

I Sifos junimätning backar Socialdemokraterna (S) med 5 och Moderaterna (M) med 4 procentenheter sedan förra året. Samtidigt får Feministiskt initiativ (Fi) 5 procent, den högsta noteringeringen hittills inför riksdagsvalet. Statsvetaren Maria Jansson konstaterar att tendensen i opinionsmätningarna håller i sig, samtidigt som sättet att mäta kan ha gynnat vissa av partierna och missgynnat andra.

FAKTA SIFOS MÄTNING

Sifo har frågat 3 000 personer i en nätmätning under mitten av juni. Siffrorna är i procent. Inom parentes förändring mot fjolårets mätning.

Vänsterpartiet 9 (+2)

Socialdemokraterna 27 (-5)

Miljöpartiet 13 (+1)

Centerpartiet 5 (+2)

Folkpartiet 6 (-1)

Kristdemokraterna 4 (0)

Moderaterna 20 (-4)

Sverigedemokraterna 11 (0)

Feministiskt initiativ 5 (Inget resultat ifjol)

Källa: SVT

Maria Jansson tror att Sifo-mätningen som presenterades av SVT i dag under Almedalen kan ha varit lite extra gynnsam för Fi, eftersom många av partiets väljare är unga och tillgängliga för mätningar på nätet. Men oavsett är det ett gott besked, som rent strategiskt förbättrar läget för Fi.

– Generellt är det bra för Fi att få siffror som ligger över 4 procent i opinionsmätning för ju fler sådana mätningar, desto fler av dem som är rädda för en bortkastad röst vågar rösta på Fi. Och ju närmare gränsen, desto viktigare blir det också för vänsterblocket att Fi kommer in.

När det gäller Sverigedemokraterna (SD) bedömer Jansson att situationen kan vara den motsatta. Både opinionsmätningar och vallokalundersökningar brukar visa på lägre resultat än valet, vilket förklarar att slutresultatet höjts rejält – precis som nu senast vid EU-valet.

– Många vill inte säga att de röstar på SD och då kan en nätmätning ge ett mer rättvisande resultat eftersom det är mer anonymt.

För S och M menar hon att siffrorna bör vara mer rättvisande.

– Det har varit ett lite speciellt valår och en lite speciell varrörelse där det har gått bättre för de lite yngre, mer aktivistiska partierna än vad det gjort förut. Det kan hända att S och M kommer tappa mycket, men det kan också vara så att de missgynnas av att det är en nätundersökning.


En del befarar, andra hoppas på en storkoalition mellan just S och M. Går det att avfärda sådana spekulationer?

– Jag har jättesvårt att se det, partierna har mycket att förlora på det taktiskt, men det går inte att spekulera om det innan man ser hur valresultatet faller ut. Sifo visar nu en ganska klar vänstermajoritet och då finns det inte på kartan att det skulle bli samarbete över blockgränserna, men det är mycket som fortfarande kan hända. Det är ett väldigt spännande val på det sättet, för det är många frågor som aktualiseras.


Efter EU-valet beskrev du Fi:s riksdagskampanj som att spurta i uppförsbacke efter att redan ha sprungit ett maraton. Kan Fiorna vila lite nu?

– Det är ju ett tag kvar till sep och jag tror att alla partier måste ligga på topp in i det sista för det är mycket som står på spel ända fram till valdagen. Och i EU-valet var det först i månaden innan en stor andel som bestämde sig, så det gäller nog att hålla ut.

På onsdagen, 2 juli, presenterade Aftonbladet/United Minds en opinionsundersökning med liknande tendenser för juniopinionen. Undersökningen bygger till skillnad från Sifos nätundersökning på intervjuer. I denna är tappet för M inte är lika stort som i Sifos mätning och 4 procent svarar att de skulle rösta på Fi om det vore val i dag.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: