Anna och Linda Ryan Bengtsson.

Statsminister Reinfeldt – i dessa tider behöver vi varandra

2014-06-30 | Anna Ryan Bengtsson och Linda Ryan Bengtsson padlock

OPINION

”Vi måste mobilisera oss med all den kärlek och medmänsklighet som vi bär på. Med allt det förnuft som denna kärlek inför andra innebär och bär med sig.” Det skriver systrarna Anna Ryan Bengtsson och Linda Ryan Bengtsson i ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt mot bakgrund av Sverigedemokraternas valframgångar i EU-valet.

Texten har tidigare varit publicerad på SVT Opinion, men lyftes bort då redaktionen tyckte att ett partipolitisk engagemang i Feministiskt initiativ diskvalificerade den.

Linda Ryan Bengtsson, debattör

Anna Ryan Bengtsson, debattör, aktivist, medlem i Fi

Vår morfar satt fem år i fängelse i Tyskland under andra världskriget. Han gjorde motstånd mot nazisternas ockupation av Norge, blev förrådd och dömdes till döden. Han fick tack vare sin musikaliska talang möjlighet av nazisterna att röja ett minfält som, om han överlevde, innebar att dödsdomen gjordes om till fängelsestraff. Han överlevde minfältet och satt sedan fem år i tukthus utanför Hamburg i Tyskland. Hans enda brott var att han gjorde motstånd mot den nazistiska ockupationsmakten. Det är inte ens hundra år sedan. Vi trodde aldrig att människor skulle glömma så lätt och så snabbt. Vi trodde aldrig att vi åter skulle uppleva våra parlament fyllas av fascister och nazister. Men så blir det när vi slutar tro på varandra.

Demokratin kräver att vi står upp för den. Att vi tar den på allvar och vårdar den. Demokratin kräver att vi låter det gemensamma gå före särintresset. När du, Fredrik Reinfeldt, på valnatten utser vänsterns framtåg som den stora utmaningen efter att en rad fascister och nazister har tagit plats i Europaparlamentet blir vi uppriktigt oroliga och faktiskt rädda. För då saknas den urskiljning som är avgörande för demokratin. Vi använder därför på detta vis vår medborgerliga möjlighet att i offentligheten önska en enda sak. Vi vill ärligt be dig Fredrik Reinfeldt om att framöver sätta demokrati och mänskliga rättigheter före ett politiskt spel med billiga poänger. För det talas alldeles för lättvindligt och onyanserat om extremism idag.

Det har varit ett mantra bland moderater sedan valnatten 2010 då Sverigedemokraterna (SD) kom in i den svenska riksdagen. Det pekas mot en extrem vänsterkant trots att denna befinner sig väldigt långt från något parlament. Detta utpekande handlar om att försöka vinna egna politiska poänger men strategin är djupt farlig. För den suddar ut gränserna och den urskiljning som politiker och politiken måste ha för att inte tappa sitt demokratiska värde. Låt oss påminna om att det var samma tänkande och politiska strategier som i Tyskland på 1930-talet förde Adolf Hitler till makten, med känt resultat.

Läget är skarpt och vi måste därför vara modiga. Vi måste mobilisera oss med all den kärlek och medmänsklighet som vi bär på. Med allt det förnuft som denna kärlek inför andra innebär och bär med sig. Vi ber därför dig som statsminister för Sverige att i den nästkommande valrörelsen ta ansvar för att inte strategier och politiska spel tillåts stå över demokrati och människovärde. Detta gör vi, för att vi vägrar gå med på att vår morfars år, vår morfars timmar av berövad frihet, eller hans efterföljande år av mardrömmar och nattliga ångestattacker, var förgäves. Det är så som vi gemensamt kan stå upp för det öppna samhället i dessa tider. Det är så vi kan mota alla antidemokraters mörker och önskan om ofrihet och här behöver vi varandra, statsminister Reinfeldt.

Tack på förhand,

Anna Ryan Bengtsson och Linda Ryan Bengtsson

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: