När Stefan Löfven och pressmenageri skriver tal inför Almedalen är det med mycket goda opinionssiffror i ryggen. Strategin att ligga politiskt lågt har burit frukt; det går bra att projicera sina politiska drömmar på Stefan Löfven – vare sig en är högersosse eller industriman.
Så har socialistiska ”kamrater” blivit ”vänner” och ”arbete” blivit ”jobb” – konflikten mellan arbete och kapital ska suddas ut. I stället är det Fredrik Reinfeldt och Moderaterna som är fienden. Det är både listigt och olistigt på samma gång – ungefär som att hålla generellt tyst i flera år.
Stefan Löfven tar avstamp i Kärrtorp och den manifesterade antirasismen. För detta ska han ha en eloge, även om det inte ritar om den politiska kartan, och även om det känns det som ett tillägg påkallat av lördagens nazistiska manifestationer. Men ett tillägg som hamnar överst och som får sätta ton på Almedalsveckan ska inte föraktas.
Värre då att avsnittet som syftar till att blidka den feministiska opinionen känns som ett tillägg. En behöver inte lida av kroniska genusglasögon för att uppleva det massiva berget av manligt kodad näringlivslingo som tar oss framåt: ”innovativa människor” ”Sveriges potential” som ska ”bygga bostäder”, ”stärka järnvägar”, bli ”världens mest framgångsrika exportörer av klimatsmart ny teknik”, för att sedan ”ta ledningen globalt, och visa världen att vill ni se hur det hållbara samhället ska byggas – se till det smarta, solidariska landet i norr” – för övrigt också omnämnt som ”Ett land”. Vi ska också ”bygga lok” – RC-lok. En ”boxformad diamant”.
Stefan Löfven passage om kvinnors underordning hyser ett visst mått av engagemang, även om både Olof Palme och till och med Göran Persson kunde låta vassare rent feministiskt en vanlig grådaskig mellanvalsperiod. Problemet är bristen på politiska lösningar. Han skickar löneskillnaderna tillbaka till arbetsmarknadens parter – samma parter som hittills gått bet på att jämna ut lönerna – ens inom samma fackförbund. Inte heller vill han lämna besked i frågan om föräldraförsäkringen även om han säger sig vilja avskaffa det ojämställda uttaget av föräldradagar. Och hatet, hoten och våldet han lyfte så förtjänstfullt – på vilket sätt tänker sig Löfven komma till rätta med det?
Men visst förpliktar det när någon säger sig vilja bilda ”en feministisk regering”. När någon säger sig vilja återta en tätposition i frågor som rör både jämlikhet och jämställdhet. Och anledningen vet vi alla: ett intensivt påtryckningsarbete från feminister. Vi har ögonen på dig Stefan Löfven – den ”feministiska regeringen” närmar sig med stormsteg – du behöver ta ett extra varv runt den antirasistiska, feministiska analysen också. Då skulle vi kunna påbörja arbetet mot en tätposition i fråga om vanliga jävla mänskliga rättigheter. En klar vakans i världen.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST