RFSL:s förbundsordförande reagerade starkt på Solveig Horne, från norska FrP inte fick någon kritisk fråga.

#nf2014: Ilska över FrP:s medverkan på forumet

2014-06-15 | FemPers , Aida Paridad , Fembot productions padlock 1

INRIKES

På Nordiskt forums avslutningsceremoni var det många i publiken som chockades när det norska rasistiska partiet Fremskrittspartiets Solveig Horne, norsk jämställdhetsminister, fanns med i panelen bestående av andra nordiska jämställdhetsministrar. En del reste sig upp och gick ut i protest, andra buade.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-02-11 #nf2014: Ändrade former efter kritik från organisationer

2014-06-12 Öppet brev från till Nordiskt forum från Interfem


Namninsamling för en intersektionell feminism utan gränser

Nordiskt forum har redan under planeringsprocessen mottagit kritik från flera håll för att vara exkluderande gentemot olika grupper inom den feministiska rörelsen. Den återkommande kritiken har bland annat gällt representationen av rasifierade och mindre bemedlade feministiska organisationer.

Skribenten och debattören Kawa Zolfagary anser, efter att ha medverkat under forumet, att det finns fog för kritiken:

– Det är extremt homogent här. Det är väldigt mycket akademiker, det är väld mkt vita personer över lag, det är väldigt få rasifierade i publiken och det är också tror jag väldigt få människor som tillhör annat än medelklass här. Det finns ett gratisprogram som folk kan komma och se, men det är bara en liten del av det nordiska forumet, så jag tror absolut att den kritiken är rättfärdigad.

Under den två timmar långa avslutningsceremonin hörde norska Fremskrittspartiets Solveig Horne till de inbjudna ministrarna som, förutom att ta emot det kravdokument som forumet arbetat fram, fick hålla tal i Malmö Arena. En sådan inbjudan ställer höga krav på arrangören, anser Ulrika Westerlund, ordförande för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL).

– Jag har varit kritisk till flera av inslagen i Nordiskt forum som har handlat mycket just om exkludering och brist på intersektionellt perspektiv, marginalisering av olika grupper och så vidare, så att den här avslutningen blev faktiskt helt surrealistisk för mig.

Ulrika Westerlund konstaterar att Solveig Horne inte fick en enda fråga om partiets rasistiska politik eller förslaget att inskränka aborträtten i Norge, eller andra problematiska utspel som förekommit. Istället presenteras Horne som en regeringsrepresentant bland de andra och frågan till henne handlar om kvotering till bolagsstyrelser. När hon svarar hörs burop från publiken.

– Det är ett stor ansvar för arrangörerna när man har en sån här scen på ett så stort avstånd från publiken att det är i princip omöjligt för publiken att intervenera eller kommentera eller ställa frågor. Alltså faller hela det ansvaret på de som står på scenen, till exempel moderatorn, säger Ulrika Westerlund.


RFSL:s förbundsordförande kritisk till att Norges jämställdhetsminister Solveig Horne inte ens fick någon kritisk fråga under avslutningsceremonin.


På Facebook skrev ledningen för Nordiskt forum på som ett svar på kritik mot att Horne bjudits in att: ”Vi har fått en hel del frågor kring norska jämställdhetsministern Solveig Hornes medverkan på Nordiskt Forums avslutning. Vi bjöd in alla demokratiskt valda jämställdhetsministrar i Norden för att säkerställa att de tar emot slutdokumentet. Inbjudan var ett dilemma. Men det är så här verkligheten ser ut i Norden i dag.”

Kritiken mot Nordiskt forum var dock stor på sociala medier och många reagerade också på motiveringen till FrP:s inbjudan:

Sanna Schiller twittrade: ”Rasisten och homofoben Horne inbjuden talare på #nf2014. Förklaringen sämsta möjliga: 'Det är så här verkligheten ser ut i Norden idag.'” och ”Allt kommer inte förlåtas. En av Nordens största jämställdhetskonferenser har för i helvete normaliserat rasismen och homofobin. #nf2014”.

Ing-Britt Melin skrev: ”Solveig Horne är alltså på plats för att ta emot slutdokumentet för #NF2014? Något gick just sönder...”

”'Det är så verkligheten i Norden ser ut idag'?!?! RLY?!?! Låter som 'Det finns rasism i Norden så vi måste bejaka det'.”, twittrade Vian Tahir.

Nazanin Asaid: ‏”@IntiChavezPerez @SaraAbdollahi__ känner mig också jävligt lurad. Trodde jag var med om något fantastiskt men det visade sig genomsyrat av normaliserad rasism”

Elin Grelsson Almestad: ”Att så många – inklusive jag – missat att Horne var inbjuden talare på #nf2014:s avslutningsceremoni. Ledningen har en del att besvara nu.”

Inti Chavez Perez @IntiChavezPerez, twittrade: ”Jag har just lagt min fritid och mina egna pengar för att stödja en konferens som skiter i antirasistisk solidaritet. Ångrar mig fett mycket”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140616 - Annbritt Ryman

Det var fel - jag håller med. Men en kan inte sänka hela konferensen med 20 000 deltagare på grund av det och kalla den för "genomsyrad av normaliserad rasism"! Det är att tillerkänna 1 (en) representant för diskriminerande åsikter på tok för mycket makt. Då kommer vi ingenvart!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: