Jemens Banksy: ”De stjäl våra skyar och lämnar oss med sorg”

2014-06-13 | Tanya Holm padlock

UTRIKES

”Jemens Banksy” har gett upp om politikerna. Sedan revolutionen 2011 målar Murad Subay politisk konst på murar runt landet. Med sin konst vill han stoppa drönarkriget. De förarlösa stridsplanen är västvärldens fågelskrämmor, säger han.

Läs också Tanya Holms tidigare artiklar i serien om drönarkriget i Jemen:

Del 1: Drabbade i Jemen försöker stoppa drönarkriget

Del 2: Avbrutna liv under drönarna

Murad Subay är en långhårig gatukonstnär med drömmar om att läsa på konstskola, skulle någon öppna i Jemen.

– Ett land utan konst har inget ansikte. Jag lärde mig själv, hemma när jag gick i åttan. Genom konsten vill jag presentera oss jemeniter för världen.

Han har kallats Jemens Banksy, och ler när jag frågar hur det känns.

– Gallerier stänger folk ute. Allt jag vill är att ta konsten till människor, där de letar efter mat och trygghet, in i deras vardag. Särskilt i Jemen är det viktigt att konsten tar upp sådant som är svårt för människor.

Murad är känd särskilt för målningen av ett barn, under en drönare och texten: Varför dödade du min familj?

– Drönarna är västvärldens fågelskrämmor. De planterar dem på vår landsbyggd för att vi ska leva i rädsla.

Med sin konst vill han mänskliggöra jemeniterna inför världen.

– Tidningarnas artiklar skrivs i blod. Konsten kan ta al-Qaidas plats i media. Min bror säger att Jemen inte har några vänner. Men jag vet att det finns människor i västländerna som bryr sig om oss. De tycker det är fel att USA skickar drönare, säger Murad.

Apropå regimens partnerskap med USA samt samarbete i drönarkriget och det ”militära bistånd” Jemen tar emot:

– Här finns ingen regering, bara dårar med makt. ”Stödet”, är det så jag ska kalla det, från USA är smutsigt och vad de gör i Jemen är fel. Men landet förstörs i våra egna händer. Därför att politikerna tillåter det, säger han.


Murad Subay.


Trots ett utbrett missnöje med USA:s inblandning är protester mot drönarna knappa. Flera aktivister kritiserar sina landspersoner för att inte engagera sig mer: inte förrän de har en drönare över sitt eget huvud kommer folk att bry sig, menar de.

– Jag tänker inte säga att jag är besviken på oss för att vi inte gör mer motstånd mot drönarna. Attackerna är ett av våra största problem, men vi bär mycket på vår rygg. Vi är rädda också för hunger, mängden vapen i landet och al-Qaida, berättar han.

När han målade barnet på muren mittemot Ungdomsdepartementet i huvudstaden bad förbipasserande Gud att välsigna honom.

– Problemen har knäckt oss. Varje dag slås vi ned av korruption, fattigdom, nord- och sydkonflikten, religiösa splittringar. När drönarna anfaller är vi redan yra, chockade. Vi försöker resa oss men... Var ska vi börja vår protest?

Jemeniterna bryr sig.

– Vi är enkla människor. Som inte kan peka ut platser som attackerats på kartan. Men vi vet allt om drönarna. De stjäl våra skyar. Och lämnar oss med sorg.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: