Malmö färgas rosa.

#nf2014: Snart börjar det

2014-06-10 | Katarina Andersson padlock

INRIKES

Imorgon, torsdag, invigs Nordiskt forum i Malmö. Staden laddar för att ta emot tusentals feminister från hela världen, och Norden framför allt, inför helgens många aktiviteter, utställningar, uppträdanden, brandtal, parad med mera under och mellan forumet och alternativet – Feministisk festival.

FEMINISTISKT PERSPEKTIV I MALMÖ

Möt Feministiskt Perspektiv i monter G12 på Malmömässan under Nordiskt Forum eller Feministisk Festival på Moriskan i Malmö stad.

Kom på vårt seminarium om hat och hot i redaktionell miljö på fredag, eller Feministisk talkshow i samarbete med Settings på gratisscenen Strömqvist eller våra seminarier om medieaktivism och feministisk journalistik tillsammans med den mediekritiska organisationen Allt är Möjligt som finansieras av NIKK.


Följ den här länken för mer info.


Relaterade artiklar

Veckans begivenhet torde vara det länge emotsedda det stora feministmötet i Malmö. På torsdag inleds Nordiskt forum som varar i dagarna fyra, på Malmö Arena, Malmömässan och andra centralt belägna platser. Parallellt pågår Feministisk festival i Folkets park, som till skillnad från forumet är helt gratis. Under Nordiskt Forum anordnas dock även en mängd kostnadsfria programpunkter. Malmö stad står för värdskapet och forumet märks redan på många sätt i stadsmiljön, enligt forumgeneral Caroline Matsson.

– Nordiskt Forum och Malmö stads värdskap syns på planscher i hela gaturummet. Vi håller på och smyckar torget och hoppas att alla ska känna sig välkomna. Det är full fart och det är jätteroligt att det är dags nu.


Vad gör ni just nu?

– Jag kommer precis från en presskonferens, annars är det mycket praktiska saker, teknik, dekorationer, ta emot gods, volontärsutbildningar.

Arrangörerna har räknat med ungefär 15 000 besökare till forumet.

– Nu har vi 6 000 anmälda till konferensdelen, säger Caroline Matsson. Och vi har väl tänkt hälften av besökarna där och hälften på gratisområdet. Den delen är svår att uppskatta, men det finns goda chanser att vi närmar oss sju och ett halvt tusen på varje del. I morgon har vi en bilaga i City och vi har många aktiviteter på det fria området.

Trycket är högt även i andra medier, menar Caroline Matsson, både på lokal- och riksnivå.

– Det finns ett stort intresse.


Hur jobbar ni med säkerheten?

- Det är jätteviktigt att alla kan känna sig trygga samtidigt som vill att det ska vara så öppet som möjligt. Vi försöker hitta en bra avvägning, men läget nu känns tryggt. Vi har ett jättebra samarbete med Malmö stad och de olika evenemangslokalerna, som ju har erfarenhet av detta.

Öppningsceremonin äger rum klockan elva på Malmö Arena på torsdag. Talar gör bland andra Gertrud Åström från forumets nordiska styrningsgrupp och jämställdhetsminister Maria Arnholm. Konferencier är skådespelaren och regissören Ellen Nyman. Virpi Pakhinen och Queendom står för de kulturella inslagen. Sedan är det bara för deltagarna att välja och vraka bland cirka 400 programpunkter. När konferensen avslutas på söndag överlämnas ett sammanfattande dokument till UN Womens ordförande Phumzile Mlambo-Ngcuka och de nordiska jämställdhetsministrarna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: