Emma-Lina Johansson, Mirjam Katzin och Hanna Thomé, kommunalråd, från Vänsterpartiet Malmö.

Dags att göra Malmö till en fristad för papperslösa!

2014-06-09 | Mirjam Katzin , Hanna Thomé , Emma-Lina Johansson padlock

OPINION

”Först och främst vill vi riva upp REVA - vi anser att det är ovärdigt en demokrati att polisen genomför kontroller baserat på utseende. Nu driver vi frågan om att göra Malmö till en fristad i kommunalvalet.” Det skriver kommunalrådet Hanna Thomé tillsammans med Mirjam Katzin och Emma-Lina Johansson från Vänsterpartiet Malmö.

För ett år sedan var vi många som protesterade mot REVA. Nu har andra frågor fångat medias strålkastare, men REVA pågår än och då måste kampen mot polisens inhumana jakt på papperslösa också fortsätta. REVA får inte glömmas bort. Så länge Sverige har en inhuman flyktingpolitik fortsätter arbetet för papperslösas rättigheter. Som ett led i detta vill Vänsterpartiet göra Malmö till en fristad för papperslösa.

Vad skapar papperslöshet? Dagens asylpolitik har stora brister. Människor får inte uppehållstillstånd trots svåra sjukdomar, risk för förföljelse och tortyr och trots att de har varit i Sverige länge. Att välja ett liv som gömd istället för att återvända till hot, våld och förföljelse är inte ett enkelt beslut. Livet som gömd i Sverige är mycket hårt, men asylsökande tvingas leva gömda på grund av rädsla för vad som skulle kunna ske om de utvisas. För att komma till rätta med detta krävs en human och generös flyktingpolitik som skyddar dem som behöver det. Men så länge vi inte har nått dit måste vi hitta lösningar för människor som tvingats in i ett liv som gömda. Den här frågan är också en feministisk fråga, då kvinnor som lever gömda och utan papper ofta blir utsatta för våld och sexuella övergrepp av män, utan att kunna söka skydd hos kvinnojourer eller polisen på grund av hotet om utvisning.

Vänsterpartiet har arbetat för papperslösas rätt till vård och skola, och i Malmö har Vänsterpartiet tillsammans med våra samarbetspartier bland annat sett till att papperslösa får rätt att låna böcker på biblioteken och rätt till kultur. Papperslösa kvinnor har i Malmö dessutom rätt att precis som andra kvinnor i Malmö söka skydd på kvinnojourer Papperslösa barn har i Malmö samma sociala rättigheter som alla andra barn i Malmö, när det kommer till bostad, fritidsaktiviteter och ekonomiska förutsättningar. Men vi vill gå mycket längre!

Först och främst vill vi riva upp REVA - Vänsterpartiet anser att det är ovärdigt en demokrati att polisen genomför kontroller baserat på utseende. Det bygger på diskriminerande profilering utifrån etnisk bakgrund och skapar ett samhälle som Vänsterpartiet motsätter sig. Nu driver vi frågan om att göra Malmö till en fristad i kommunalvalet. Vänsterpartiet anser att rätten till välfärden ska vara en mänsklig rättighet, alla ska ha tillgång till vår välfärd utan rädsla för att bli angivna och utvisade.

Papperslösa kvinnors skydd måste stärkas. Förutom att papperslösa kvinnor har rätt till skyddat boende som i Malmö vill vi att kvinnor som medverkar i en pågående utredning angående våld eller sexuella övergrepp ska beviljas tillfälligt uppehållstillstånd. Handläggare på Migrationsverket ska få en obligatorisk utbildning i genusmedveten asylprövning.

Kampen för papperslösas rättigheter kommer att pågå så länge REVA fortsätter och vi har en inhuman flyktingpolitik!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: