Gudrun Schyman inledde FI:s valvaka.

Gudrun Schyman: ”Det här är en början”

2014-05-25 | Aida Paridad padlock

INRIKES

UPPDATERAD: Jubel och tårar på Feministiskt initiativ valvaka när partiet kommer in i EU-parlamentet:
– De här bekräftar vad vi har känt under valrörelsen, sade talesperson Stina Svensson i ett tal under kvällen.

Feministiskt initiativs valvaka ägde rum på restaurang Skyddsrummet på Södermalm i Stockholm. Kvällen inleddes med tal av talespersonen Gudrun Schyman som precis avslutat sitt 250:e homeparty.

– Vi har avslutat en valrörelse, men vi har påbörjat en väldigt stor rörelse, sade hon bland annat och poängterade att de siffror som kommer att presenteras under kvällen är en början – inte ett slut.

Gudrun Schyman talade också om det intresse och de reaktioner som Feministiskt initiativs framfart väckt i övriga Europa:

– Jag är säker på att vi kommer att ha fler feministiska partier i framtiden – de har ju samma problem som vi!


Bekräftar bilden

Stort jubel utbröt och när SVT presenterades årets #VALU som gav Feministiskt initiativ inte mindre än 7 procent.

– Det är fantastiska siffror, sade Gudrun Schyman i en första kommentar, nu får vi se om siffrorna står sig.

– Det här resultatet det är också vad vi har känt under valrörelsen, sade talespersonen Stina Svensson, och lyfte trycket i frågorna som rör sexism, rasism och homo- och transfobi.

Hon skickade också en tanke åt alla som varit med sedan partiet startade och som inte kunde närvara på kvällens vaka.

Sverigedemokraternas preliminära resultat väckte också starka reaktioner när bilderna från deras valvaka visades i SVT:s valvaka.

Deltagarna på Feministiskt initiativ markerade tydligt vad de slagit fast under hela valrörelsen: ”Ut med rasisterna och in med feministerna”.

Sissela Nordling Blanco, talesperson, konstaterar att framgångarna för högerextrema partier i Europa är mycket obehaglig:

– Det beror nog både på det missnöje som vuxit upp i Europa och sambandet med den ekonomiska krisen. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att rasismen funnits där hela tiden, som ett kolonialt arv som vi inte har tagit itu med.

Nordling Blanco tror att Fi:s framgångar hänger ihop med ökningen för Sverigedemokraterna:

– I Sverige skulle det nog sett annorlunda ut om alla andra partier propagerat antirasism. Fi ses ju som raka motsatsen till SD och just därför tror jag att många ser oss som en motkraft och känner samhörighet med oss, säger hon.

När Soraya Post, som blir Feministiskt initiativs första politiker i EU-parlamentet, klev upp på scenen talade hon om kärlek:

– Det här är en demokratirevolution som sker, vi är här och vi kämpar så mycket vi kan. Ibland finns det inga ord, ibland finns bara en känsla och jag vill säga ”jag älskar er!”


”Tveklöst in i riksdagen”

Gudrun Schyman är övertygad om att det här valresultatet innebär att Feministiskt initiativ härmed kommer in i riksdagen:

– Helt tveklöst! Argumentet om bortkastade röster har besegrats nu, säger hon.

Vad gäller Sverigedemokraternas resultat menar hon att det hade kunnat gå ännu bättre för dem om inte Fi lyft den ideologiska frågan om allas lika värde:

– Det kommer definitivt ge resultat, inte bara fram i tiden i Sverige utan i hela Europa.

Soraya Post tror att de som röstat på Sverigedemokraterna inte riktigt förstått vad konsekvenserna är:

– Minnet är kort hos många. Man har glömt saker som aldrig får glömmas. Allas lika värde, det är det som det handlar om!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: