#femforum: Kvinnojourerna del av välfärden

2014-05-16 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Bidraget som regeringen ger till kommunerna för kvinnojourer motsvarar inte kostnaderna. 80 procent av alla kommuner visar allvarliga brister när det gäller kvinnojourverksamhet. Med detta inledde Céline Giertta, politisk handläggare hos Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, ett välbesökt seminarium på Feministiskt forum i Stockholm. Frågan som ställdes till representanter för fyra partier var: Är kvinnojourerna en del av välfärden?

Behovet av kvinnojourer är långt ifrån utdöende, eftersom vi inte har fått stopp för mäns våld mot kvinnor, sade Rossana Dinamarca (V) om sin bild om kvinnojourerna. Vänsterpartiets förslag är att staten ska ta större ansvar och höja grundstödet till kvinnojourerna.Till skillnad från Maria Abrahamsson (M) tyckte Dinamarca att stödet ska ges till de ideella kvinnojourerna eftersom kvinnor känner sig tryggare hos kvinnojourer. De våldsutsatta kvinnorna möter en jämlikt hos kvinnojourer, någon de har förtroende för. När det gäller finansieringen tyckte Rossana Dinamarca att kvinnojourerna ska ha tillräckliga resurser.

- Alla ställer krav på kvinnojourer men resurserna uteblir.


Statlig eller kommunal

- Viktig verksamhet är statlig verksamhet!

Det sade Maria Abrahamsson som själv har sin förflutet som jourkvinna. Abrahamsson tyckte att staten ska ta fulla ansvaret för kvinnojourer och inte lämna det till kommunerna.

- Våld mot kvinnor för allvarligt för att överlåtas på ideellt arbetande kvinnor! Viktig verksamhet ska vara statlig...Vi vet att ideellt arbete är gratis arbete. Att lämna det allvarliga till ideellt arbetande kvinnor att jobba grattis för kommunerna är fel. Vidare berättade hon att 9 procent av kvinnojourerna är nu privata.

SKR nämnde att nu det finns en marknad för privata aktörer inom jourverksamhet. I Nyköping försökte kommunen att lägga kvinnojouren på en privat aktör. De saknade kunskap om frågan. Kvinnor och barn som sökte skydd för misshandel blandades ihop med missbrukare.

Veronica Palm (S) menade att det är viktigt att kommunerna tar ansvar och staten finansierar de ideella jourerna.

- Ideella jourer har unik kompetens som kommun eller statlig förvaltning inte har. De handlar att vara systrar och mötas på jämlik grund. De måste vara ideella.

Palm nämnde även frågan om ovillkorade stöd från regeringen för att stärka basverksamheterna istället för att tvinga jourer att söka projektbidrag.

Barbro Westerholm (FP) talade om att behovet av skydd mot våld i nära relationer sträcker sig bortom enbart kvinnor.

- Fp högprioriterar frågan om våld i nära relationer men vi vill se bredare än barn och kvinnor, utan också hbtq-personer, män är mer utsatta i vissa förhållanden, det kan vara syskonrelation, vidga begreppet till en bredare grupp, uppmanade Westerholm.

Enligt Westerholm kommer regeringen snart med nationella strategier mot våld i nära relationer. Den kommer att visa vad personal ska ha för ansvar, konstaterade hon.

När det gäller valet mellan privatiseringen av kvinnojourer eller statliga kvinnojourer, tyckte Barbro Westerholm att lagstiftningen ska vara tydlig med vilket ansvar kommunen har och vad som kan lämnas till andra aktörer. Inspektionen ska ingå i detta. Kommunen ska ha ansvaret.


Visionen

SKR frågade politikerna om deras visioner, hur problemet med våldet mot kvinnor kan lösas.

Vänsterpartiets Rossana Dinamarca: För in sex och samlevnad samt genuspedagogiken i skolor, satsa på elevhälsa, reglera samtyckeslagen. Utreda hur rättsprocessen ser ut från att anmäla ett sexuellt brott. Få anmäler, färre våldsbrytare fälls.

Socialdemokraternas Veronica Palm: Varje politiker ska ta på sig genusglasögonen för att fatta beslut som bryter maktordningen. Samhällsplaneringen ska genusstyras, kvinnor ska kunna röra sig fritt i samhället, känna sig trygga. Nu vet alla att det är ingen idé att anmäla sexuella brott. Rättsintygen ska bli bättre, i dag är det ofta fel på dokumentationen för att kunna fälla.

Folkpartiets Barbro Westerholm: Det finns ansvar hos varje minister att göra något åt kvinnofriden. Varje departement ska känna ansvar att ändra synen på kvinnor.

Moderaternas Maria Abrahamsson: Män slår långt ifrån alla. Anmäl de som slår. Hur ska vi få fler att anmäla? Det ska vara lönt att göra detta, i dag är det inte det. Regeringens kommande utredningar ska ligga till grund för bättre kvinnofrid.

Avslutningsvis sade Viktor Bernhardtz, utredare och analytiker vid idéinstitutet Katalys att det visst finns ett välfärdstänkande när det gäller kvinnojourer hos politiska partier representerade i debatten. Men frågan är om det är kommunen ska ta ansvaret eller staten, vilket betyder att det ändå återstår problem.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: