Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL.

#euvalet: Mp och Fp i topp i RFSL:s enkät

2014-05-16 | Aida Paridad padlock

INRIKES

I veckan presenterade RFSL en rapport med enkätsvar från partierna inför EU-valet. Folkpartiet och Miljöpartiet hamnade i topp enligt RFSLs kriterier, medan Vänsterpartiet som brukar ha stor samstämmighet med förbundet i Sverige fick en mindre framskjuten position.

Bland de frågor RFSL vill lyfta fram i den pågående EU-valrörelsen återfinns:

  • att EU:s fria rörlighet ska omfatta alla oavsett relationsstatus,

  • att EU:s diskrimineringsskydd måste bli heltäckande,

  • att hatbrott ska hanteras inom EU genom gemensamma åtgärder, och

  • att asylrätten måste säkras inom hela EU.

Här kan du ta del av hela rapporten.

I tisdags släpptes RFSL:s rapport Europaval under regnbågen, en granskning av de svenska partiernas hbtq-politik på EU-nivå. Rapporten har utgått ifrån enkätsvar från partiernas tio översta kandidater för EU-valet samt en kartläggning av hur de nuvarande EU-parlamentarikerna röstat i omröstningar som rört hbtq-vänliga reformer. I rapporten framkommer bland annat att Miljöpartiet och Folkpartiet var de partier som hade störst, hundraprocentig, samstämmighet med RFSL:s hbtq-politik. Det hade även Fi, som dock bara var med i enkätdelen då de inte har ledamöter i EU-parlamentet.

Något som uppmärksammats är att Vänsterpartiet i vissa fall valt att inte rösta för hbtq-vänliga reformer på grund av sin EU-kritiska hållning. Malin Björk, Vänsterpartiets toppkandidat för Europavalet, har uttryckt kritik mot rapporten, som hon menar är för endimensionell. Bland annat kommenterade hon en omröstning som gällde inkludering av könsidentitet i Direktivet för skyddsgrunder för asyl:

”Vi välkomnade att könsidentitet äntligen inkluderades i Direktivet för skyddsgrunder för asyl, ett krav vi även drivit i Sverige. Men omröstningen handlade om att ge grönt kort till EU:s samlade bedömning om vilka som ska få skydd. Då EU:s asyl och flykting politik är inhuman, kräver Vänsterpartiet en total reform, och därför vill vi inte rösta för detta förslag.”

Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, står fast vid att rapporten gjorts och presenterats på ett relevant sätt.


Var frågorna ska drivas

- Vi har valt ut tio omröstningar som vår europeiska paraplyorganisation ILGA-Europa tycker haft stor betydelse för hbtq-personer i EU och även frågat om inställningen till kommande frågor. Och så har vi förklarat hur vi gjort och bett partierna kommentera hur de röstat.

Malin Björk, som kritiserade rapporten för att vara för endimensionell menade att ni borde ha tagit fler perspektiv i beaktande, tycker du att den ger en rättvis bild av de svenska partiernas inställning till hbtq-politik?

- Ja Jag tycker att rapporten gör det om man läser hela. Jag är inte heller så överraskad över resultatet, vi vet såklart att Vänsterpartiet inte är motståndare till hbtq-rättigheter, men det här handlar om hur man jobbar på just EU-nivå och då anser ju V till exempel att en hel del frågor inte ska drivas där – och i vissa omröstningar har man ansett att en annan aspekt har vägt tyngre. Sen kommer vi ju också att göra en nationell rapport inför riksdagsvalet och då utgår jag ifrån att Vänsterpartiet kommer att ligga i toppen, som de vanligtvis gör.

Vad har RFSL för förtroende för EUs förmåga att överstatligt företräda hbtq-personers rättigheter?

- Vi är ju av uppfattningen att EU kan användas för att försöka flytta fram positioner. Vi tyckte att skyddsgrundsdirektivet kunde användas också i Sverige för att förbättra asylrätten här. Där kan vi från RFSL tycka att Vänsterpartiet kunde röstat för även om man också vill se en total reform. Till exempel Miljöpartiet gjorde en annan bedömning och röstade för direktivet.


Viktig aspekt

Malin Björk skrev att ”Resultatet av ett sådant resonemang blir ju i värsta fall att hbtq rättigheter används till att legitimera en i övrigt oacceptabel flyktingpolitik”

- Det är en väldigt viktig aspekt, och vi är medvetna om att inte använda hbtq-rättigheter på sätt som kan vändas mot andra grupper. Just den här omröstningen tyckte vi inte att så var fallet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: