Glädjen över den feministiska medvinden var påtaglig, och trots en publik på över tolvhundra personer var stämningen förvånansvärt ”hemmafestlig”. Men euforin över framgångarna blandades också upp med allvar. Det kommande EU-valet stod i fokus för talarna, som påminde åhörarna om den rådande situationen i Europa.
– Läget är skarpt i Europa, och detta val är avgörande för EU:s framtida agenda. Det finns en diskurs just nu i Europa som påminner väldigt mycket om den som rådde på 30-talet. Vi måste opponera oss mot högerkrafterna, och stå upp för det allra mest väsentliga: människors lika rättigheter och lika möjligheter till ett värdigt liv, sade inledande talaren Soraya Post, partiets förstanamn på listan till EU-valet.
Post räknade sedan upp ett par av de konkreta åtgärder som behövs för att uppfylla denna uppgift. Bland annat vill hon verka för att inrätta en jämställdhetskommissionär, och för att brott mot mänskliga rättigheter ska bemötas med sanktioner.
Den viktigaste förmågan...
Även talespersonen Stina Svensson talade utifrån ett europeiskt och transnationellt perspektiv, med fokus på problemet med våld mot kvinnor och hbt-personer.
– Våldtäkt används som en krigsstrategi. Mäns våld mot kvinnor är en säkerhetspolitisk fråga, och det är dags att börja kalla det för vad det är. Det saknas kunskap i EU-parlamentet, och det är kunskap vi ska bidra med när vi kommer in. Det går att förändra, och det är nu det händer.
Gudrun Schyman inledde sitt tal med ett historiskt grepp och underströk betydelsen av visioner och framåtblickande.
– Den viktigaste mänskliga förmågan är den att kunna föreställa sig ett annat samhälle än det som råder. För hundra år sedan gjorde en grupp kvinnor just detta, de föreställde sig ett samhälle där även kvinnor fick delta i politiken. De mötte på hårt motstånd, de hånades, kallades häxor och blev utsatta för övergrepp. Men de lyckades till slut. Vi måste fortsätta sikta framåt, fortsätta att föreställa oss någonting annat än det som redan är.
Människor och miljö
Under talen kunde publiken sms:a in frågor till talarna, och de som togs upp handlade framförallt om partiets ställningstagande på andra områden än det jämställdhetspolitiska. Hur förhåller sig Fi till kapitalismen? Hur tänker Fi tackla klimathotet och verka för ett hållbart samhälle? I sina svar var representanterna tydliga med att jämställdhet inte kan ses som en isolerad politisk fråga, och att Fi inte är ett enfrågeparti. Jämställdhet, ekonomisk jämlikhet och hållbarhet hänger ihop.
– Vi går inte på val på att ”krossa kapitalismen”, men vi har en annan syn på ekonomi. Pengar måste underordnas politiska mål. Ett av våra högsta mål är mänsklig utveckling, men ständig tillväxt är inget ändamål i sig. Att sträva efter ett konstant växande materiellt välstånd går helt på tvärs med idealet om ett hållbart samhälle, svarade Schyman.
– Vi driver också frågan om arbetstidsförkortning, som är viktigt både för jämställdheten och för hållbarheten. Idag stressar vi ihjäl oss för att ständigt kunna producera mer och mer. Sex timmars arbetsdag är en nödvändig reform, inte bara för oss människor utan även för miljön, fortsatte Svensson.
Inte bara partipolitik
När festen är över frågar jag Sara Häggdahl, aktiv i Fi Uppsala och Fi studenter, vad hon tror är förklaringen till att partiet gått framåt starkt i vår, trots knappa ekonomiska resurser.
– Många jobbar ideellt, men det tror jag kan vara en del av förklaringen till framgångarna. De som går med har ett individuellt engagemang, de vet att Fi behövs. Även om det finns andra partier som kallar sig feministiska så står Fi för något mer. Vi går längre i vår politik och representerar fler grupper än de andra partierna. Dessutom handlar Fi inte bara om partipolitik, det här är en folkrörelse.
Hopp och entusiasm genomsyrade atmosfären när tolvhundra feminister tog plats i universitetets finrum. Såväl partiledning som aktivister är optimistiska, övertygade om att det även går att ta sig in i både EU-parlamentet och riksdagen. Men oavsett hur det går i valen verkar en sak i vart fall stå klar efter dagens homeparty: Ingen kan längre räkna bort den växande, rosa folkrörelsen.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST