Lunch.

”Ovärdigt beslut” – Öppet brev till Klippans kommun

2014-05-09 | Hanna Höie padlock

OPINION

Klippans kommun har beslutat att barn till arbetslösa eller föräldralediga bara får gå i förskolan tre timmar om dagen och att de inte ska få äta lunch där. Hanna Höie, som tycker att detta är ett ovärdigt beslut som kommer att drabba såväl barn som föräldrar och personal, ägnade sin egen lunchrast till att skriva ett öppet brev till kommunen.

Eftersom jag äter lunch varje dag, till skillnad från förskolebarn som har arbetslösa föräldrar i Klippan, bestämde jag mig för att ägna lite av min lunchrast åt att skriva ett brev till Klippans kommun.

Om du också blir skrivsugen kan du nå Klippans kommun på den här adressen: kommun@klippan.se

Hej Klippans kommun.

Jag skriver till er eftersom jag tagit del av beslutet som fattades i Barn- och utbildningsnämnden den 28 mars om att barn till arbetssökande och föräldralediga inte får lunch på förskolan, och i stället för att vara på förskolan tre dagar i veckan får vara på förskolan 3 timmar varje förmiddag.

Jag har några funderingar över hur ni ser på dessa barns och familjers situation. Jag är själv småbarnsmamma, lyckligtvis är min familj i den privilegierade position att vi är två vuxna som jobbar. Men jag har som många andra varit i situationen att behöva söka jobb, och varit deltidsarbetslös timvikarie. Jag vet hur tidskrävande det är att söka jobb, och jag vet hur kort om tid man har på sig att tacka ja till när en arbetsgivare i behov av en vikarie ringer upp på morgonen.

Jag undrar hur ni tänker att en arbetssökande skall få en möjlighet att ta sig ur sin arbetslöshet om man ska klämma in att lämna, sedan hämta sitt barn på förskolan, för att sedan laga lunch till sitt barn under en och samma förmiddag. Hela den barnfria tiden kommer ju gå åt till lämning, hämtning och att förbereda mat. När skall man hinna söka jobb? Skriva om sitt cv? Anpassa det personliga brevet eller gå på en anställningsintervju? Om man är deltidsarbetslös, kan man över huvud tacka ja till tillfälliga och korta jobberbjudanden som ofta dyker upp samma dag? Om man kan det, och på så kort varsel som samma morgon lämna in sitt barn på förskolan för en heldag, hur kan då förskolans pedagoger ha en rimlig möjlighet att planera sitt arbete?

Jag undrar också om ni har funderat över personalen i förskolans arbetssituation? Hungriga barn är inte att leka med, det blir fler konflikt, en högre ljudvolym och ledsnare barn, om barn blir hungriga. Ibland kanske man beslutar sig för att servera lunch lite tidigare än vanligt, eftersom många barn är hungriga, eller så kanske en förälder blir försenad. Hur skall man hantera detta? Dela upp barngruppen i de barn som har rätt att äta, och de som inte har rätt att få mat?

Och hur tror ni det känns för barnen att ständigt konfronteras med att ens förälder är arbetslös när man får lämna förskolan precis när alla ens kompisar ska sätta sig ner i den gemenskapen som uppstår kring ett matbord?

För att vara helt ärlig tycker jag det är ovärdigt av en kommun att spara in några slantar på bekostad av redan utsatta familjers möjlighet att planera sin livs- och arbetssituation. På bekostnad av er egen personals arbetsmiljö och allas våra ungars rätt till att i lugn och ro få äta sig mätta på förskolan tillsammans med sina kompisar.

Fy skäms på er Klippan!

Med vänlig hälsning

Hanna Höie

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: