Gunvor G Ericson är jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Bild: Riksdagen
Mer feministisk politik behövs i båda parlamenten
2014-05-09 | Gunvor G Ericson
OPINION
”Vi behöver en motvikt i ledamöter i parlamentet och i Sveriges riksdag som är uttalat antirasistiska, demokratiskt aktivistiska, hårda när det gäller klimatfrågan och självklara feminister.” Det skriver Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Gunvor G Ericson som presenterar partiets feministiska politik i veckans valkrönika.
Gunvor G Ericson är gruppledare i riksdagen och jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
I EU valet om två veckor har du ett viktigt val att göra liksom i höst. Hur vill DU att Europa och Sverige ska utvecklas. Det blåser kalla vindar i Europa. I Ungerns grundlag har äktenskapet slagits fast att vara mellan en man och en kvinna och Kroatien har i en folkomröstning i vintras ändrat tillbaka lagen som tidigare legaliserat samkönade äktenskap. I Spanien har ett lagförslag lagts om att ta bort rätten till fri abort som infördes 2010. Även i Litauen och Slovakien finns lagförslag med syfte att försvåra aborter.
Intoleransen mot hbtq-personer syns tydligt när Pridefestivaler i flera länder har förbjudits eller ställts in. Intoleranta attityder som antifeminism, homofobi och rasism hänger ihop och vi ser spridning av dessa som djupt oroande.
Miljöpartiet tolererar inga former av diskriminering. EU får inte stillatigande acceptera att grundläggande mänskliga rättigheter kränks.
För Miljöpartiet är feminism en frihetsfråga - att människor ska få vara den de är utan att låsas in i könsbundna normer. De cementerade könsrollerna bland unga drabbar både tjejer och killar. Tjejer drabbas i form av psykisk stress av prestationskrav, skönhetsideal och den sexualiserade omgivningen, inte minst på nätet. Killar drabbas av en ”anti-pluggkultur” som försämrar deras skolresultat samt sexualiserade prestationskrav. Det handlar inte om att det är de unga individernas ”fel” att det blivit såhär, utan det är samhället som behöver förändras. Vi behöver en mänskligare arbetslinje och en varmare politik.
Miljöpartiet ser följande viktiga konfliktfrågor ur ett feministiskt perspektiv:
Lika lön: Ekonomisk jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för att kvinnor ska kunna leva självständiga liv. Löneskillnader mellan män och kvinnor är helt oacceptabla i ett demokratiskt samhälle. Kvinnor ska kunna göra karriär på samma villkor som män. Samtidigt ska män vara fria att kunna prioritera familjeliv och inte ses som en ”bankomat”. EU-kommissionens arbete med att underlätta för män inom EU att vara föräldralediga ska fortsätta.
Sexuell jämlikhet: Våldtäktslagstiftningen är fortfarande sådan att våldtäktsmän frias medan rättegången blir ett andra övergrepp mot offret. Vi vill införa en samtyckesregel i våldtäktslagstiftningen. Vidare viktigt fortsätta arbeta för rätten till abort och preventivmedel i EU.
Miljöpartiets politik är feministisk, vilket behövs efter åtta år med ökande inkomstskillnader, en jämställdhetsbonus som blev en flopp och där kvinnors sjukskrivningar ökar mer än mäns. Vi behöver en motvikt i ledamöter i parlamentet och i Sveriges riksdag som är uttalat antirasistiska, demokratiskt aktivistiska, hårda när det gäller klimatfrågan och självklara feminister. Detta är tydliga frågor där partierna har olika idéer om vilket Sverige och EU vi vill bygga och vad vi vill göra. Tydliga val att göra i maj och i september.
annons:
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST