Gunvor G Ericson är jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Mer feministisk politik behövs i båda parlamenten

2014-05-09 | Gunvor G Ericson padlock

OPINION

”Vi behöver en motvikt i ledamöter i parlamentet och i Sveriges riksdag som är uttalat antirasistiska, demokratiskt aktivistiska, hårda när det gäller klimatfrågan och självklara feminister.” Det skriver Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Gunvor G Ericson som presenterar partiets feministiska politik i veckans valkrönika.

Gunvor G Ericson är gruppledare i riksdagen och jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

I EU valet om två veckor har du ett viktigt val att göra liksom i höst. Hur vill DU att Europa och Sverige ska utvecklas. Det blåser kalla vindar i Europa. I Ungerns grundlag har äktenskapet slagits fast att vara mellan en man och en kvinna och Kroatien har i en folkomröstning i vintras ändrat tillbaka lagen som tidigare legaliserat samkönade äktenskap. I Spanien har ett lagförslag lagts om att ta bort rätten till fri abort som infördes 2010. Även i Litauen och Slovakien finns lagförslag med syfte att försvåra aborter.

Intoleransen mot hbtq-personer syns tydligt när Pridefestivaler i flera länder har förbjudits eller ställts in. Intoleranta attityder som antifeminism, homofobi och rasism hänger ihop och vi ser spridning av dessa som djupt oroande.

Miljöpartiet tolererar inga former av diskriminering. EU får inte stillatigande acceptera att grundläggande mänskliga rättigheter kränks.

För Miljöpartiet är feminism en frihetsfråga - att människor ska få vara den de är utan att låsas in i könsbundna normer. De cementerade könsrollerna bland unga drabbar både tjejer och killar. Tjejer drabbas i form av psykisk stress av prestationskrav, skönhetsideal och den sexualiserade omgivningen, inte minst på nätet. Killar drabbas av en ”anti-pluggkultur” som försämrar deras skolresultat samt sexualiserade prestationskrav. Det handlar inte om att det är de unga individernas ”fel” att det blivit såhär, utan det är samhället som behöver förändras. Vi behöver en mänskligare arbetslinje och en varmare politik.

 

Miljöpartiet ser följande viktiga konfliktfrågor ur ett feministiskt perspektiv:

 
  • Jobben och arbetstiden: Många manligt dominerade branscher har genomfört arbetstidsförkortningar. Det har varit bra för industrins konkurrenskraft och för medarbetarna. I många kvinnodominerade yrken slits man istället ut långt före pensionen och sjukskrivningarna ökar. MP har föreslagit sänkt arbetstid så att heltid blir 35 timmarsvecka för de tunga kvinnojobben i äldreomsorgen. Ett jämställdhetsperspektiv i all EU-lagstiftning kombinerat med mål som kan följas upp och utvärderas.

 
  • Representation: I börsbolagens styrelser är det vanligare att heta Johan än att vara kvinna. Därför vill vi gröna införa kvotering - både inom de politiska församlingarna i EU och av bolagsstyrelser. Kvoteringen ska innebära minst 40% av vardera könet liksom vid utnämningar av toppositioner inom EU

  • Lika lön: Ekonomisk jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för att kvinnor ska kunna leva självständiga liv. Löneskillnader mellan män och kvinnor är helt oacceptabla i ett demokratiskt samhälle. Kvinnor ska kunna göra karriär på samma villkor som män. Samtidigt ska män vara fria att kunna prioritera familjeliv och inte ses som en ”bankomat”. EU-kommissionens arbete med att underlätta för män inom EU att vara föräldralediga ska fortsätta.

  •  

  • Sexuell jämlikhet: Våldtäktslagstiftningen är fortfarande sådan att våldtäktsmän frias medan rättegången blir ett andra övergrepp mot offret. Vi vill införa en samtyckesregel i våldtäktslagstiftningen. Vidare viktigt fortsätta arbeta för rätten till abort och preventivmedel i EU.

  • Miljöpartiets politik är feministisk, vilket behövs efter åtta år med ökande inkomstskillnader, en jämställdhetsbonus som blev en flopp och där kvinnors sjukskrivningar ökar mer än mäns. Vi behöver en motvikt i ledamöter i parlamentet och i Sveriges riksdag som är uttalat antirasistiska, demokratiskt aktivistiska, hårda när det gäller klimatfrågan och självklara feminister. Detta är tydliga frågor där partierna har olika idéer om vilket Sverige och EU vi vill bygga och vad vi vill göra. Tydliga val att göra i maj och i september.  

    Verktyg


    Skriv ut

    Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

    annons: