Karin Lenke är en av projektledarna för kursen Rainbow Leaders som Bob Bwana från Uganda inte kan delta då han nekats inresevisum.

Migrationsmyndigheten isolerar den ugandiska hbtq-rörelsen

2014-04-28 | FemPers padlock

INRIKES

Just nu är 27 personer från 13 länder på plats för för att delta i RFSL:s ledarskapsutbildning Rainbow Leaders, för hbtq-aktivister från flera olika delar av världen. Men den ugandiska hbtq-aktivisten Bob Bwana har nekats visum av svenska migrationsmyndigheter på med hänvisning till att risken för avhopp har ökat sedan den nya anti-homosexualitetslagstiftningen infördes i Uganda.

I dag den 28 april inleddes den andra omgången av Rainbow Leaders, RFSL:s ledarskapsutbildning för hbtq-aktivister från flera olika delar av världen. En av deltagarna som inte fanns på plats när utbildningen startade var den ugandiska hbtq-aktivisten Bob Bwana. Han har nekats visum av svenska migrationsmyndigheten på grund av att han är homosexuell.

Med hänvisning till den nyligen instiftade anti-homosexualitetslagen i Uganda, gör myndigheterna nu bedömningen att risken för avhopp är för stor för att ge visum till en ugandisk hbtq-aktivist.

Detta är första gången en RFSL-inbjuden ugandisk aktivist fått avslag på sin visumansökan, och också första gången RFSL bjuder in en ugandier efter att anti-homosexualitetslagen började gälla i februari i år.

Denna nya praxis introduceras samtidigt som den svenska regeringen skickar tydliga signaler om Sveriges åtagande att stärka hbtq-rörelsen i Uganda i arbetet att motverka hat-lagen.

Karin Lenke är en av projektledarna för Rainbow Leaders.

- Detta beslut äventyrar hela det svenska samarbetet med Uganda i hbtq-frågor. Hur ska vi kunna genomföra våra Sida-finansierade projekt, för att stödja våra kollegor i Uganda, om de inte får komma hit? Nu är ju verkligen ett tillfälle då just aktivister från Uganda är i starkt behov av det som utbildningen ska ge; stärkt kompetens att hantera svåra situationer, internationella nätverk, och så vidare, säger Lenke i ett pressmeddelande.

Bob Bwana är mycket besviken:

- Jag trodde aldrig att det var möjligt att få ett sådant här beslut från ett land som säger sig kämpa för mänskliga rättigheter. Det är också oerhört smärtsamt att få ett sådant här beslut just nu, när behovet av stöd utifrån för vår rörelse är som störst. Det här avslaget är som att stänga dörren i ansiktet på en vän just när vännen behöver din hjälp som mest. Jag känner mig straffad av Sverige för att jag är den jag är. Sverige och andra allierade har en plikt att agera och inte bara prata – you need to practise what you preach, säger Bob Bwana.

På RFSL har man inte stött på något liknande tidigare:

- I höstas hade vi samma utbildning, med en deltagare från Uganda. Den deltagaren fick visum utan problem. Analysen verkar vara att eftersom situationen i Uganda nu är ännu svårare, så ökar "risken" för att personer inte ska åka tillbaka, och då får de inte komma. Det här äventyrar Sveriges trovärdighet i vårt internationella arbete för hbtq-personer. Vi kan inte isolera hbtq-aktivister i sina länder, för att situationen i dessa länder är svår. En svår situation är ju snarare en anledning till varför personerna borde få ta del av utbildningen och stärka sin kapacitet och sina nätverk, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: