I dag den 28 april inleddes den andra omgången av Rainbow Leaders, RFSL:s ledarskapsutbildning för hbtq-aktivister från flera olika delar av världen. En av deltagarna som inte fanns på plats när utbildningen startade var den ugandiska hbtq-aktivisten Bob Bwana. Han har nekats visum av svenska migrationsmyndigheten på grund av att han är homosexuell.
Med hänvisning till den nyligen instiftade anti-homosexualitetslagen i Uganda, gör myndigheterna nu bedömningen att risken för avhopp är för stor för att ge visum till en ugandisk hbtq-aktivist.
Detta är första gången en RFSL-inbjuden ugandisk aktivist fått avslag på sin visumansökan, och också första gången RFSL bjuder in en ugandier efter att anti-homosexualitetslagen började gälla i februari i år.
Denna nya praxis introduceras samtidigt som den svenska regeringen skickar tydliga signaler om Sveriges åtagande att stärka hbtq-rörelsen i Uganda i arbetet att motverka hat-lagen.
Karin Lenke är en av projektledarna för Rainbow Leaders.
- Detta beslut äventyrar hela det svenska samarbetet med Uganda i hbtq-frågor. Hur ska vi kunna genomföra våra Sida-finansierade projekt, för att stödja våra kollegor i Uganda, om de inte får komma hit? Nu är ju verkligen ett tillfälle då just aktivister från Uganda är i starkt behov av det som utbildningen ska ge; stärkt kompetens att hantera svåra situationer, internationella nätverk, och så vidare, säger Lenke i ett pressmeddelande.
Bob Bwana är mycket besviken:
- Jag trodde aldrig att det var möjligt att få ett sådant här beslut från ett land som säger sig kämpa för mänskliga rättigheter. Det är också oerhört smärtsamt att få ett sådant här beslut just nu, när behovet av stöd utifrån för vår rörelse är som störst. Det här avslaget är som att stänga dörren i ansiktet på en vän just när vännen behöver din hjälp som mest. Jag känner mig straffad av Sverige för att jag är den jag är. Sverige och andra allierade har en plikt att agera och inte bara prata – you need to practise what you preach, säger Bob Bwana.
På RFSL har man inte stött på något liknande tidigare:
- I höstas hade vi samma utbildning, med en deltagare från Uganda. Den deltagaren fick visum utan problem. Analysen verkar vara att eftersom situationen i Uganda nu är ännu svårare, så ökar "risken" för att personer inte ska åka tillbaka, och då får de inte komma. Det här äventyrar Sveriges trovärdighet i vårt internationella arbete för hbtq-personer. Vi kan inte isolera hbtq-aktivister i sina länder, för att situationen i dessa länder är svår. En svår situation är ju snarare en anledning till varför personerna borde få ta del av utbildningen och stärka sin kapacitet och sina nätverk, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST