Cure International Hospital i Kabul.

Läkare sköts till döds i Kabul

2014-04-25 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Torsdag 24 april vid 10-tiden, sköt en polis som vaktade Cure International Hospital i Kabul och mördade tre personer, däribland en läkare. Samtliga var anställda eller på besök hos den amerikanska organisationen Cure, som är en kristen välgörenhetsorganisation. Mördaren rapporteras ha skjutit sig själv efter dåden. Motivet är enligt samtliga rapporter okänt.

Efter de brutala morden på utländska och inhemska journalister under de senaste månaderna, tas nyheten om morden på den amerikanska läkaren samt vårdpersonalen emot med största oro bland biståndsarbetare i Afghanistan. Uppgifterna om de senaste morden på journalister, och nu vårdpersonal, tyder på att dåden i samtliga fall utförts av medlemmar inom polis-, militärkåren eller säkerhetstjänsten. Det vill säga män som både har tillgång till vapen och lätt kan komma nära sina offer. Afghanska polisers och militärers inblandning i de senaste attentaten är källa till både oro och spekulationer i Kabul.

Svenska Afghanistankommittén (SAK) gick i dag ut med ett pressmeddelande om attacker mot läkare samt trakasserier av vårdpersonal och patienter vid sina kliniker. SAK kräver, tillsammans med ett nätverk av organisationer som bedriver hälsovård i Afghanistan, att de intrång som internationella och afghanska trupper utsätter vårdcentraler och sjukhus för omedelbart ska stoppas.

I ett pressmeddelande anger Anna-Karin Johansson, SAK:s generalsekreterare, att en grupp från den afghanska säkerhetsstyrkan spärrade av organisationens distriktssjukhus i Sayabad, Wardak, den 18 april med argumentet att de letade efter personer från en beväpnad oppositionsgrupp. När de inte hittade vad de sökte lämnade de sjukhuset vid lunchtid. Senare på eftermiddagen kom en ny, större grupp från den afghanska polisen. De uppträdde hotfullt och våldsamt.

– Poliserna misshandlade sjukhusvakten, gick in och började trakassera och hota sjukhuspersonalen och de tvingade in en stor del av personalen i ett rum som de låste. Därefter började de slå sönder dörrar i sjukhuset, bland annat den till kvinnokliniken. De stormade förlossningsavdelningen när en kvinna förlöste ett barn och på avdelningen slet de av en annan kvinna hennes slöja.

Svenska Afghanistankommittén meddelar att de redan haft möten med provinsguvernören, hälsochefen och polischefen i Wardak om händelsen. Möten planeras nu med internationella Röda korset, det afghanska hälsoministeriet och andra organisationer rörande denna och andra incidenter för att garantera säkerheten för vårdpersonal och patienter i Afghanistan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: