Sanyukta Lele är en av de miljoner indier som firar en ny lag som erkänner det tredje könet.

Tredje kön lagligt i Indien

2014-04-17 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Det beskrivs som historiskt, att högsta domstolen i Indien godkänt en lag ger transpersoner rätt att definiera sitt kön. Detta betyder att flera miljoner – uppskattningarna varierar mellan 2-6 miljoner – transpersoner, varav många tillhör Hijra-kasten, får sina rättigheter garanterade i enlighet med indiska lagar.

– För mig personligen, betyder den nya lagen att jag kan leva mitt liv på heltid som transperson, ha ett arbete, lagenliga rättigheter, id-kort som transperson och rösträtt.

Detta säger Sanyukta Lele som är 25 år, transperson och bosatt i Pune-provinsen. Lele är bland annat skribent och jobbar med den mycket intressanta hemsidan "Shorlgbtq". Namnet på hemsidan betyder "högljudd".

Sanyukta Lele förklarar att från och med nu blir det lagligt att vägra skriva kvinna eller man i officiella dokument, något som skapade enorma problem och ledde till diskriminering, medger hon.

Den nya lagen innebär att transpersoner får rätten att själva definiera sitt eget kön och staten är skyldig att erkänna deras självidentifieringen och garantera deras rättigheter. Bland de särskilda åtgärderna som domarna föreslår är att staten och lokala regeringar inom sex månader ska erbjuda extra insatser för gruppens tillgång till vård och utbildning. Åtgärderna ska motarbeta diskriminering och olika former av psykiska och fysiska påtryckningar som transpersoner (Hijra och transpersoner) har utsatts för. Bland annat ska transpersoner få tillgång till anpassad vård, separata toaletter och andra lämpliga nödvändigheter. Myndigheter åläggs att främja allmän medvetenhet och kunskap om gruppen med syfte att integrera dem i samhället som vanligtvis avvisar dem.

Tidigare i regionen var det Bangladesh som erkände det tredje könet och Hijra-samhällets 10 000 medlemmar som jämlika medborgare.

– I Indien finns två kategorier transpersoner. Först är det de som genomgår könskorrigering och den andra är de som ansluter sig till Hijra och många blir kastrerade. Så den mest diskriminerade gruppen är den senaste, säger Lele.


Slut på utanförskapet

Domare K S Radhakrishnan, sade till indiska medier att enligt lagen och hans egen uppfattning är erkännandet av ett tredje kön, varken en social heller medicinsk fråga, utan en fråga om mänskliga rättigheter.

Med den nya lagen kommer transpersoner samt Hijra-folket som har levt i utanförskap, utan rätt till arbete, utbildning, identitetshandlingar eller rösträtt, att inkluderas i det kvoteringssystem som finns för utsatta minoriteter i Indien.

Det finns dock vissa oklarheter i den nya lagen. Enligt högsta domstolen gäller rättigheterna endast eunucker (kastrerade män som i regel hör till Hijra). Men Sanyukta Lele i Pune säger att den nya lagen samtidigt förbjuder medicinsk undersökning och kontroll av transpersonernas kroppar. Med detta handlar det om hur personen själv vill identifiera sig, enligt Leles tolkning.

- Indien håller på att förändras! Landet blir mer trans-vänligt. Den nya lagen gick igenom tack vare vårt rättsväsende och rättvisa domare i Indien. De tar sitt uppdrag att garantera alla indiers rättigheter oavsett olikheterna, på allvar.


Vilket politiskt parti skulle du rösta på i valet? Vilket parti tror du garanterar fler rättigheter för minoriteterna?

- Jag måste rösta på det parti som jag förlorar minst på! Jag röstar då på det nya partiet AAP.

Aam Aadmi Party (vanliga folketsparti, AAP) är ett nytt växande politiskt parti med rötter i anti-korruptionsrörelsen i Indien.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: