Reyhaneh Jabbari är dömd att hängas.

Mord eller självförsvar?

2014-04-14 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Avrättningsdomen mot 26-åriga Reyhaneh Jabbari för ett dödande knivhugg i samband med ett våldtäktsförsök för sju år sedan har engagerat många iranier. ”Ska en kvinna inte försvara sig mot våldtäkt”, är frågan som ställs av allmänheten. Hennes familj vädjar om stöd för att stoppa avrättningen som kan genomföras inom ett par dagar.

Namninsamling mot hängningen

Reyhaneh Jabbari är en ung kvinna som i sju år har suttit i fängelse för mordet på en våldtäktsman. Nu ska hon hängas. Jabbari arbetade som inredningsarkitekt och anlitades av en man för att inreda hans kontor. På utsatt tid följde Jabbari med honom i hans bil för att se kontoret och diskutera affären. Men när de gick in i huset märkte hon att platsen var en bostad och inget kontor. På ett bord stod två drinkar. Undersökningen visade senare att det fanns lugnande medel i drinkarna. Mannen, som var anställd hos iranska säkerhetstjänsten, låste dörren inifrån och attackerade henne.

Hon kämpade emot, högg honom med kniv och flydde därifrån. Han dog senare. Vid arrestering sade Reyhaneh Jabbari att hon var oskyldig, att hon försvarat sig mot en man som tänkte våldta henne. Men hon anklagades för ett politiskt mord eftersom mannen tillhörde säkerhetstjänsten. Hon torterades till att erkänna att mordet var planerat och dömdes därför till hängning, enligt familjen.

Flera iranska filmare bland dem den kända Oscar-vinnaren Asghar Farhadi, har skrivit ett öppet brev och begärt nåd för henne. Jabbari hade nämligen spelat i hans tv-serier när hon var barn.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: