Berolin Deniz arbetar med utbildning och metodutveckling på Interfem.

Ny utbildning om rasism och sexism

2014-04-11 | Anna-Klara Bratt padlock

EKONOMI

Nu startar den feministiska tankesmedjan Interfem kurser om rasism och sexism för organisationer, företag och intresserade personer i Stockholm.

– Vi ger kursen för att det är så många som efterfrågar det och för att vi ser ett skriande behov av att höja kunskapen om strukturell rasism och sexism i Sverige, säger Berolin Deniz som är utbildare på Interfem.

Här kan du läsa mer om Interfem.

Första kurstillfället är 22 maj. Anmäl dig här senast 12 maj. Därefter finns det kurstillfällen 8 och 9 oktober.

Interfem är en antirasistisk feministisk tankesmedja, resurscenter och ideell förening som drivs av och för kvinnor och transpersoner som blir rasifierade. Interfem är också en plattform för aktivism och antirasistisk feministisk förändring. Berolin Deniz är utbildare och metodutvecklare och arbetar på Interfems kansli:

– Vår verksamhet syftar till att flytta fram våra positioner i samhället, i arbetslivet, som företagare, i politiken, i föreningslivet. Till exempel utbildar vi inom icke-diskriminerande rekrytering och hur en kan motverka rasism och sexism på arbetsplatsen, berättar hon.

Under våren kommer Interfem att ge kurser om rasism och sexism – och hur det fungerar. Varför kurser i detta?

– Vi ger kursen för att det är så många som efterfrågar det och för att vi ser ett skriande behov av att höja kunskapen om strukturell rasism och sexism i Sverige. Viljan och självbilden hos många personer och organisationer är ofta god, på så sätt att människor tror att de inte diskriminerar eller har som ambition att inte göra det. Detta till trots råder en strukturell rasism och sexism i samhället idag.

Deniz pekar på en rad sätt som rasism och sexism manifesterar sig i arbetslivet:

– Det kan vara att vid lika meriter har en person med "svenskt" namn större chans att få det sökta jobbet. Eller att icke-vita personer möter exotifierande sexistiska kommentarer på sin arbetsplats. Andra mer brutala exempel är att människor blir utsatta för våld och kränkningar för att de inte är hetero-cis-personer eller blir utsatta för våld och kränkningar för att de manifesterar en viss religion.

Kursen vänder sig till personer och organisationer som vill höja sin kunskap om strukturell rasism och sexism.

– Och den kunskapen är eftersatt på många håll. Kursen börjar från grunden med centrala begrepp och ett kritiskt maktperspektiv. Några exempel frågeställningar vi går igenom är Varför används begreppet rasifiering? Varför är främlingsfientlighet ett rasistiskt ord? Varför är ordet jämställdhet problematiskt?

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: